2024.03.19, Kedd

Kékestető, a túrázók paradicsoma

jnsz.hu

2018.08.31. 08:00

Számos kalanddús egyéni-, és szervezett túra várja a természet szerelmeseit hazánk legmagasabb pontján – a Kékestetőn. Az egyedül, vagy kisebb csapattal teljesíthető barangolásokon kívül érdemes részt venni Demecs Norbert, az I love Mátra bronz jelvényes túravezetője által összeállított legendákkal és praktikus ismeretekkel is tarkított tematikus túráin is.

Hirdetés

Az egyéni túrákat is szervezett túráink vezetője, Demecs Norbert bronzjelvényes gyalogos szakágú túravezető és túrablogger állította össze és ajánlja figyelmükbe. A tematikus körtúrákat útvonal térképpel, útvonallal, ajánlásokkal és a teljes túra leírásával ITT találja.

A három vezetett túrán a részletes, minőségi, élvezetes túravezetésnek köszönhetően a résztvevőknek lehetőségük van megismerkedni a Mátrával, annak állat-és növényvilágával, a hegység geológiai múltjával, a hegyek között szunnyadó mítoszokkal, legendákkal és további érdekességekkel. Ezek közül is kiemelkedik a szeptember elején elinduló Első lépés a természetbe! programsorozat. A vezetett túrákról bővebben ITT találnak információkat.

Ezek közül is kiemelkedik a szeptember 8-án elinduló Első lépés a természetbe! programsorozat, melyet főleg azoknak ajánlanak a szervezők, akik nem feltétlenül gyakorlott túrázók, de szívesen megismerkednének Magyarország legmagasabb pontjával és annak térségével, a növényvilággal, helytörténeti érdekességekkel. A túráról bővebb információ itt olvasható.

A túrákra nem csak a jól szervezett változatos programok és a felejthetetlen élmény miatt érdemes ellátogatni: a túrázók Magyarország legmagasabb pontján, az ÁNTSZ által elsőként klimatikus gyógyhellyé minősített környezetben élvezhetik a természet és a mozgás egyébként is jótékony hatásit. Galyatetőn és Kékestetőn a napsütéses órák száma jóval az országos átlag felett van – meghaladja az évi 2000 órát.

Azért is érdemes a mátrai erdőkbe menekülni a városok forró és fojtogató levegője elől, mert napi hőmérséklet ingadozás mindig kiegyenlített: nyáron általában nem haladja meg a 25°C-ot, míg télen ritkán süllyed −15°C alá. A hegycsúcsokon a légnyomás a hazai átlaghoz képest 10 százalékkal alacsonyabb, szintje szintén kiegyenlített. A levegő por és pollenszegény – a házi poratka ezen a magasságon már nem képes megélni. A számos érdekes egyéni és szervezett túra is azt bizonyítja: Kékestető magasan a legjobb, minden évszakban!

Kirakatkékestetőtermészettúra

Ajánljuk még