2024.04.15, Hétfő

Jászberényt és Karcagot is érinti az idei Tour de Hongrie

mti

2017.01.20. 09:45

Az elmúlt két esztendőhöz hasonlóan idén is Szombathelyről rajtol és Budapesten ér véget a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny. A közel 750 kilométeresre tervezett verseny június 27-én rajtol és július 2-án ér véget.

Hirdetés

 

A viadal sajtótájékoztatóján Eisenkrammer Károly, a szervezőbizottság elnöke ismertette, hogy a hatnapos Tour de Hongrie-n rajt- vagy célállomás lesz Keszthely, Zalaegerszeg, Velence, Siófok, Paks, Cegléd, Karcag, Miskolc és Jászberény is.

Révész Máriusz kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos az eseményen többek között arról beszélt, hogy a kormányzat az idei évtől öt esztendőn át támogatja a verseny szervezésének költségvetését, sőt, a médiamegjelenés feltételeit is biztosítja.
"Szeretnénk megteremteni az ideális feltételeket az olyan kiváló versenyzőknek, mint Lovassy Krisztián vagy Szalontay Sándor" - jegyezte meg a politikus, aki azt is megemlítette, hogy a kormány céljai között szerepel az óbudai gázgyár területén egy fedett, 250 méteres velodrom felépítése 2021-ig.


Sárfalvi Péter, a nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kitért rá, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közel megduplázta a tavalyi támogatását. Az egyik legfontosabb cél, hogy a Tour de Hongrie a későbbiekben megszerezze az első kategóriás minősítést a nemzetközi szövetségtől (UCI).

 

Válé Flórián, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökségi tagja szerint a körverseny a hazai kerékpársport piramisának csúcsa.
"A mi feladatunk az, hogy a csúcs alá minél szélesebb bázist teremtsünk. Emellett szeretnénk, hogy a jövőben minél több magyar versenyzővel találkozhassunk a versenyen" - mondta A kerékpársportban osztják a harmadik legtöbb érmet az olimpián az atlétika és úszás után, s bízik benne, hogy a magyar versenyzők néhány éven belül eljutnak oda, hogy nagy versenyeken is lehessen nekik szurkolni.


Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese arra emlékeztetett, hogy az 1925-ös első Tour de Hongrie a fővárosból, a Gellért szálló elől indult.
"Az előttünk álló kilenc hónap sűrű időszak lesz, hiszen szeptemberben dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 2024-es olimpia helyszínéről. Ezért elképesztő nemzetközi figyelem irányul Magyarországra, a magyar sportéletre és Budapestre. A mi pályázatunk erőssége abban rejlik, hogy sportnemzet vagyunk, ebben segítenek a Tour de Hongrie-hoz hasonló viadalok." - fogalmazott.

 

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség fejlesztési vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, nem mindegy, hogy a külföldiek milyen Magyarország-képpel találkoznak.
"Azt a képet szeretnénk közvetíteni a világ felé, hogy Magyarország modern, korszerű, dinamikus, lendületes és jó hely, ahová érdemes ellátogatni. Az ilyen versenyekhez kapcsolódó promóció ezt tudja ösztönözni. A 2024-es budapesti olimpiai pályázat szempontjából fontos, hogy megmutassuk, tudunk világszínvonalú versenyeket rendezni" - emelte ki a turisztikai ügynökség vezérigazgató-helyettese.
    

KitekintőJászberényKarcagTour de Hongriekerékpáros körverseny