2024.03.29, Péntek

Felejthetetlen látványosságot ígér a Szolnoki Csata

info.szolnok.hu

2017.02.27. 15:14

A "Szolnoki csata" hadijátékot a 168 éve történt ütközetre emlékezve 21. alkalommal rendezi meg Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának megbízásából az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ és a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadkultúra Alapítvány március 4-én, szombaton 15 órától. A csata látványosságát az ágyúk, puskák és pisztolyok tüze, lovasroham és parázs kardos ütközetek garantálják.

Hirdetés

 

Szalay Ferenc polgármester és Udovecz György hagyományőr ezredes városházi sajtótájékoztatóján elhangzott: ebben az évben is érkeznek csapatok Lengyelországból, Ausztriából, Csehországból, s természetesen Magyarország jó néhány területéről.

 

1849. március első napjaiban a császáriak tartották megszállva Szolnokot. A haditerv szerint Vécsey Károly gróf Szanda felől színlelt támadással magára vonja a császáriak figyelmét, ez alatt Damjanich János tábornok serege Cibakházánál átkel a Tiszán, és lopva megközelíti Szolnokot. Ma már mindenki tudja, hogy a haditerv fényesen bevált, bár nem úgy, ahogy eredetileg tervezték. A szolnoki csata volt a dicsőséges tavaszi hadjárat megindításának kulcsa, mivel így a Tisza valamennyi átkelője magyar kézre jutott és ez lehetővé tette a csapatok gyors átcsoportosítását.

A szolnoki csata fényes győzelemmel ért véget. A császári hadvezetés katasztrófaként értékelte a szolnoki csatát, mert az ellenfél részéről ilyen összehangolt támadásra még nem volt példa korábban.

 

Az esemény ebben az esztendőben is a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség helyőrségi alakulatai, Szolnok Megyei Jogú Város, illetve Jász-Nagykun-Szolnok Megye önkormányzatai, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség támogatásával valósul meg.

 

A 2017-es hadijátékon 12 lovas, 180 hagyományőrző katona, 7 ágyú vonul fel. A császári-királyi védelem parancsnoka Udovecz György hagyományőr ezredes, a támadó magyar királyi seregek parancsnoka Heim Sándor hagyományőr őrnagy, a narrátor pedig ezúttal is Kedves Gyula ezredes, hadtörténész.

A csatához kapcsolódó fajátékokat, csákókat, zászlókat, kokárdákat készít a helyszínen az Aranyos Szeglet Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola.

A rendezvény katonai szakértője ezúttal is Udovecz György, a Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány Elnöke.

 

 

KitekintőSzolnokSzolnoki csataTiszavirág gyaloghíd