2024.04.23, Kedd

7.éve Szolnokon az Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállítás

Szolnok TV

2018.03.09. 12:11

Négy napon át zakatolnak a miniatűr vonatok a március 15 és 18 között megrendezett Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállításon. Az ez alkalomból tartott, március 8-ai sajtótájékoztatón az újdonságokra is fény derült.

Hirdetés

Rendhagyó módon indult az immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállítást sajtótájékoztatója. Nőnap alkalmából színes tulipánokkal ajándékozták meg az esemény hölgy részvevőit, majd a különleges gesztus után a vonatokra terelődött a szó. 

„Újra elmondhatom, hogy benépesül a ház terepasztalokkal. Mintegy 15 terepasztal fog felépülni, egészen picitől a legnagyobb H0-ás terepasztalig, amiről lehet, hogy azt is mondhatnám nagyképűen, hogy nem is csak Magyarország, de Közép-Európa legnagyobb H0-ás terepasztala.” - mondta Pálinkás Csaba az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ kulturális szervezője. 

Két épület, két emelet, több mint 2000 m2 ad helyet az interaktív vasútmodelleknek, melyeket Magyarország jelentős kiállítói mutatnak be az Agórában. A jól megszokott darabok mellett idén újdonságokkal is készülnek, többek között felépítik a Nyugati Pályaudvart Lego-makett formájában. Valamint egy tablókiállításnak is helyet ad a rendezvény, a MÁV 150 éves jubileuma alkalmából. 

„Erről hozunk ide 32 tablóból álló sorozatot, ami végig bemutatja azokat a járműtípusokat, ami '68-tól egészen napjainkig megjelentek.”- mondta Gombos István a Veresegyházi Baranyai János Vasútbarát és Modellező Klub vezetője. 

Idén is arra törekednek, hogy ne csak a családoknak, de a szakma iránt érdeklődőknek is kedveskedjenek. Így a vasútmodellezés népszerűsítése, vonatozás és kézművesség mellett, szakmai tanácsokkal is ellátják azokat, akik újonnan kezdtek vagy éppen kezdenek bele ebbe a hobbiba. A szórakoztatás mellett a jótékonyság is nagy szerepet kap. A Magyar Vöröskereszttel együttműködve jótékonysági játékgyűjtését és véradást szerveznek majd a helyszínen. A kiállítást március 15-től 18-ig tekinthetik meg a látogatók az Agorában.

KitekintőSzolnokAba-Novák Agóra Kulturális KözpontOrszágos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállítás