2024.05.23, Csütörtök

Konferencia a vállalati szektorhoz kapcsolódó közigazgatási bürokráciacsökkentésről

2016.05.25. 10:09

A vállalati szektort érintő bürokrácia csökkentési program kidolgozása érdekében országos konferenciasorozat indult.

A vállalati szektort érintő bürokrácia csökkentési program kidolgozása érdekében országos konferenciasorozat indult. A rendezvénysorozat a KÖFOP-2.3.5-VEKOP-16 „A vállalati szektorhoz kapcsolódó közigazgatási bürokrácia csökkentési program kidolgozása” című kiemelt projekt keretén belül kerül megvalósításra a Miniszterelnökség és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal alkotta konzorcium szervezésében, együttműködve a Nemzetgazdasági Minisztériummal, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ). A megyei rendezvényre tegnap került sor Szolnokon.

Az alkalom egy műhelymunkával egybekötött konferenciasorozat rendezvénye, amelynek célja egyrészt tájékoztatás a bürokrácia csökkentés érdekében eddig tett intézkedésekről, másrészt a vállalkozók javaslatainak összegyűjtése a további bürokratikus-, adminisztrációs terhek csökkentésére. A konferencián a résztvevő állami vezetők egy kerekasztal beszélgetés keretében tájékoztatást adtak a bürokráciacsökkentés érdekében eddig tett intézkedésekről.

Dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott köszöntőjében kiemelte: Az eddig elért eredmények és az ország versenyképességének fenntartása mindannyiunk közös célja. Ehhez a törekvéshez elengedhetetlen a szolgáltató állam megvalósítása, amelyhez kultúraváltásra volt szükség a közigazgatásban.

Szakítani kellett azokkal a téves elképzelésekkel és a rossz hagyományokkal, beidegződésekkel, amelyek uralták a magyar közigazgatást, és amelyek gátolták az ország és ezen belül a vállalkozások versenyképességét. Kormányhivatalunk több éve egyik kiemelt feladatának tekinti a vállalkozások tevékenységének segítését. Az évek során kialakított jó együttműködésnek köszönhetően a társhatóságok is partnerek ebben a munkában.

Magyarországon megyénk elsőként kapott lehetőséget a tavalyi évben a Szolgáltató Kormányhivatal modell kidolgozására és a modellből következő stratégia megfogalmazására.

A Kormányhivatal szolgáltatói stratégiája a vállalkozások vonatkozásában számos fejlesztő cselekvést fogalmazott meg, amelyek kidolgozása, bevezetése jelen időszak feladata. Folyik a vállalkozói adatbázis létrehozása, annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudjunk konzultációs kapcsolatot létesíteni az érintettekkel. A vállalkozások számára biztosítandó fórumrendszer bevezetése is zajlik, valamint már a nyár elejétől működtetni kívánjuk a kiemelt beruházásoknál az ügyfélkapcsolati referens rendszert- tette hozzá Dr. Kállai Mária.

Dr. Zöld-Nagy Viktória helyettes államtitkár  többek között elmondta: a 2016. január 1-jével hatályba lépett módosítások mintegy 3 milliárd forint megtakarítást eredményeznek a vállalkozásoknál. A módosítás következtében 7 olyan vállalkozásokat érintő eljárás vált illetékmentessé, melyek összesített ügyszáma 2014-ben meghaladta az 1 milliót. Ingyenessé vált a vállalkozások számára például az éves pénzügyi beszámoló közzététele, amely éves szinten a vállalkozásoknak másfél milliárd forintos megtakarítást eredményez. Az adóhatósági igazolások kiállításának ingyenessé tételével pedig szintén közel 1 milliárd forintos megtakarítás jelentkezik évente a vállalkozásoknál.

Ezt követően szakmai előadás formájában a vállalkozók a Gazdaságfejlesztés és Innovációs Operatív Programmal (GINOP) is megismerkedhettek. A műhelymunka keretében a megyei kormányhivatalok és járási hivatalok, valamint a vállalkozások együttműködési lehetőségeinek feltérképezésére, információ- és tapasztalatcserére került sor.

(Kormánymegbízotti Kabinet)

Galéria

Gazdaságvállalkozóbürokrácia csökkentési programadminisztráció