2020.11.24, Kedd

Hirdetés

Szikszay Tamás „Portrék” című kiállítása látható a Martfű Városi Művelődési Központban
Martfű Média

Szikszay Tamás „Portrék” című kiállítása látható a Martfű Városi Művelődési Központban

martfu.hu

2019.07.17. 14:44

Martfű 30 éve város. Ebből az alkalomból indította a kulturális intézmény azt a sorozatát, amelyben a vizuális kultúra területén dolgozó, tehetséges martfűi alkotókat mutatja be.

Hirdetés

A július 12-i kiállítás megnyitó résztvevőit Asztalos Árpádné intézményvezető köszöntötte, kiemelten az alkotót és családtagjait, valamint Tamás mentorait és mestereit.

Szikszay Tamás kiállításán, grafikai munkái mellett, rendhagyó módon, színvonalas olajképei és akvarell munkái reprodukcióként kerültek bemutatásra. Eredeti alkotásai jelenleg Angliában vannak, de alkotói pályájának meghatározó részei ezek a művek, amelyeket a teljességre törekedve fontos bemutatni a martfűi közönségnek és látogatóknak. 

„A remekműben van valamilyen tündéri elem is, mely csodálatos fényével átsugárzik az egészen, oly gyöngéden és megejtően, mint ahogyan az északi fény világít a nyári éjszakában, valószerűtlenül s mégis fényszerűen, mert látni és olvasni is lehet mellette.” A megnyitó műsoraként a literatúra területéről hívták elő ezeket a gondolatokat, érzéseket, amelyek felvetődtek Tamás kiállítása kapcsán.

Szikszay Tamás több alkalommal mutatkozott be alkotásaival a Megyei Képző- és Iparművészeti Tárlaton, csoportos kiállításokon. A martfűi alkotó vizuális kultúra iránti fogékonyságát és tehetségét a családból hozta, hiszen nagyapja és édesanyja is jeleskedtek, jeleskednek a festészetben, a textilművészetben, a tárgyalkotásban.

Megvallása szerint alkotói munkájában meghatározó tanárai, mesterei voltak: Pogány József festőművész, Pogány Gábor Benő Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész és Verebes György Munkácsy Mihály-díjas festőművész.

Verebes György megnyitóbeszédében elmondta, hogy Tamás alkotásai egyszere tükrözik a hagyományelvű festészetet, és annak is egy kiváló, kimunkált fajtáját, másrészt tökéletesen beleillenek azokba a kortárs festészeti irányvonalakba, szemléletekbe, amelyek mai korunkat fémjelzik, és kijelölik az elkövetkező művészeti megközelítések módját. Témáit tekintve ugyanolyan eklektikus, mint a korunk, amiben élünk. Ugyanúgy halmozzák a képi információkat ezek a festmények és sugározzák ki önmagukból, ahogy a saját környezetünk halmozza az iszonyatos mennyiségű információt.

Szikszay Tamás formális képzésben nem részesült, hihetetlen módszeresség, önképző erő, tudatosság és kitartás, aminek köszönhetően alkotásai ennyire különlegesek, színvonalasak. 

– Manapság talán a legértékesebbé vált képességforma a választás tudása.  A választás pedig nem más, mint rendrakás. Rendet teremteni ebben az iszonyatosan gomolygó információmennyiségben, amiben élünk. Azt hiszem, erre nem találhatunk alkalmasabb módot, mint a művészet. Hiszen a művészet az a rendteremtés maga – fogalmazott a tárlatot megnyitó Verebes György. 

A „Portrék” tárlat augusztus 2-ig tekinthető meg a martfűi művelődési intézmény kiállítótermében.

forrás: martfu.hu / Székács Szidónia

KultúraMartfűSzikszay Tamás