2024.05.27, Hétfő

Megalakult Szolnokon a 2. Különleges Rendeltetésű Ezred

2016.02.04. 15:11

A magyar emberek biztonságát jelentős mértékben garantálja a különleges műveleti erők katonáinak speciális tudása és felkészültsége - közölte Simicskó István honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség 2. Különleges Rendeltetésű Ezred megalakításáról szóló sajtótájékoztatón Szolnokon, melyen részt vett Szalay Ferenc polgármester is. A sajtó munkatársait statikus és dinamikus bemutató várta a tájékoztatót követően.

Az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázison tartott rendezvényen Simicskó István kiemelte: óriási szükség van különleges műveleti tevékenységre, ezt az elmúlt csaknem tíz esztendő bizonyította. A katonák Magyarországon kívül nemzetközi missziókban, a nemzetközi feladatok ellátása során is bizonyították legmagasabb szintű tudásukat - hangsúlyozta.

Hozzátette: az elmúlt években a NATO-tól érkező visszajelzések is azt mutatják, hogy a katonák tudása, képessége, speciális felkészültsége magas szinten elismert, "úgy érzem, helyes, ha ezen az úton járunk".

A mai korban, a terrorizmus elleni küzdelemben rendkívül hasznos és erőteljes fellépést tud jelenteni a különleges műveleti képesség. Ez látható a világ bármely más országában, elsősorban a NATO-tagországokban és az a helyes, ha ezt a képességet hazánkban is erősítjük – mondta. Simicskó István kiemelte: a nemzetközi példák, visszajelzések szerint a magyar katonák a legjobbak között vannak, "ha nem a legjobbak".

Benkő Tibor vezérkari főnök elmondta: az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj és az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj bázisán jött létre a Különleges Rendeltetésű Ezred januárban. A két zászlóalj 1993 óta működik együtt, egyebek között az ideiglenes biztonsági határzár építésében is közösen dolgoztak.

Magyarországon 2005 óta tart az úgynevezett különleges műveleti erők kiképzése, felkészítése, munkájukat hazai és nemzetközi szinten is elismerik. A különleges műveleti zászlóalj 2014-re elérte a legmagasabb készültségi fokot, amelyet egy nemzetközi ellenőrzés alkalmával egy ilyen jellegű kötelék elérhet.

Benkő Tibor szerint napjaink kihívásai megkövetelik, hogy Magyarországon legyen olyan katonai erő, amelyet nagyon gyorsan, rövid időn belül alkalmazni lehessen, levegőben, szárazföldön, vízen és víz alatt is legyen képes műveleti feladatok végrehajtására. Hozzátette: zömében katonaviselt emberek jelentkeznek különleges katonai képzésre, de csak a jelentkezők mintegy 15-20 százaléka lesz alkalmas különleges műveleti feladat végrehajtására.

Az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred (KRE) létszámát mintegy 1200 emberben határozták meg és  csupán 15-20 ember döntött úgy, hogy nem ebben a kötelékben kívánja folytatni tovább a szolgálatot.  Simicskó István kérdésre elmondta, kiemelt feladat, hogy a különleges műveleti erőket a legjobb felszereléssel lássák el. Hozzátette: hoztak már döntéseket a ruházatra vonatkozóan, de a fegyverzet és az eszközök biztosítása is prioritást élvez, igyekeznek a költségvetésből erre kellő forrást biztosítani.

forrás: info.szolnok.hu

Galéria

Aktuálishonvédelemkiképzésmisszióműveleti tevékenység