2024.06.13, Csütörtök

Megérkezett az influenza, itt vannak a pontos adatok

2016.02.10. 09:02

A figyelőszolgálatban résztvevő háziorvosok, házi gyermekorvosok jelentéseinek elemzése alapján elmondható, hogy a megyében is influenza járvány van. Az elmúlt héthez képest több, mint háromszorosára emelkedett az influenzaszerű tünetekkel háziorvoshoz forduló betegek száma.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Az a leghatékonyabb védekezési módszer, ha zárt térben, buszon, munkahelyen elkerüljük a fertőzésre utaló tünetekkel rendelkező embereket. A közösségi helyeket, kilincseket és más használati tárgyakat gyakran fertőtlenítsük, mossunk gyakran kezet, esetleg fertőtlenítsük alkoholos kézfertőtlenítővel, továbbá szellőztessünk gyakrabban.  

Az influenza elleni védőoltás igénylésével sem késtünk még el, viszont figyelembe kell venni, hogy a vakcina beadása utána körülbelül 1-2 hét alatt alakul ki a védettségünk.

Folyó év 3-5. hetéig terjedő időszakban orvoshoz forduló betegek számát területenként az alábbi táblázat tartalmazza:

Megyénk mintavételezésre kijelölt háziorvosai által eddig levett légúti mintákból egy esetben mutatták ki az Influenza A vírust az Országos Epidemiológiai Központ Légúti Vírus Osztályán.

Két általános iskolából jelentettek közösségi halmozódást, az egyikben történt mintavételezés, a laboratóriumi vizsgálat Influenza B fertőzést igazolt.

forrás: JNSZMKH Népegészségügyi Főosztálya

fotó: menshealth.hu

Galéria

Aktuálisinfluenzavédőoltásmegelőzésfertőtlenítés