2024.05.22, Szerda

Megyei Közgyűlés áprilisi ülése

2016.04.25. 14:47

Soros ülését tartotta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés.

Soros ülését tartotta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés. Az ülés elején tájékoztatók hangzottak el több témában is, így a megye közbiztonsági helyzetéről, a megyében megvalósuló és megvalósult fejlesztésekről és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tevékenységéről. A közgyűlés megalkotta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat 2015. évi zárszámadási rendeletét. 


A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság beszámolójában szerepel, hogy 2015. év az illegális migráció éve volt, amelynek eredményes végrehajtásához a megye megerősítő erőinek az érintett határszakaszon történő szolgálatellátásához, valamint a mélységi ellenőrzés működtetéséhez is hozzájárult. A 2016. évi célkitűzések között – egyebek mellett - szerepel a schengeni határ további védelme, a közbiztonsági helyzet javítása, a VÉDA rendszer működtetésével kapcsolatos feladatok ellátása. Rendőrségi kérdőíves felmérés alapján a JNSZ Megyei Rendőr-főkapitányság munkája 4,38 pontot ért el a maximális 5,00-ből, amely meghaladja az országos átlagot (4,27) – mondta el Dr. Urbán Zoltán, r.ezredes, megyei rendőr-főkapitány.

Dr. Bene Ildikó megyei fejlesztési biztos a 2007-2013-as uniós ciklus eredményei mellett beszámolt a 2014-2020-as időszakról. Előbbi időszakban a megítélt támogatás összege meghaladta a 300 milliárdot Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy 2.500 támogatott projekten keresztül. Hazánk a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban körülbelül 25 milliárd euró támogatást használhat fel a Partnerségi Megállapodás keretében. A kohéziós alapokból körülbelül 22 milliárd euró érkezhet az országba, további 3 milliárd euró pedig az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA). A 2014-2020-as programozási időszak vonatkozásában 2016. március végéig 189 db pályázati felhívás jelent meg, mintegy 4620 Mrd Ft-os keretösszegben. Ez azt jelenti, hogy a 2014-20-as támogatási keret 52%-át hirdették már meg. A Kormány döntése értelmében 2017. június 30-ig kiírják a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklus minden magyar pályázatát. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) és Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében 23.321.741.698,- forint hívtak le eddig a 2014-2020-as ciklusban. A források közel fele, 42%-a a megyeszékhelyre jutott, de kimagasló a karcagi és a jászberényi kistérség forráslehívása is – mondta el a megyei fejlesztési biztos asszony. 
Több képviselői kérdés is elhangzott M4 ügyben, melyekre adott válaszában a fejlesztési biztos asszony hangsúlyozta, hogy a Kormány és valamennyi érintett döntéshozó elkötelezett az Abony-Fegyvernek útszakasz 2x2 sávban történő megépítésében. Az M0 - Szolnok közötti szakasz építése a tervek szerint már augusztusban-szeptemberben megkezdődhet.

A JNSZ Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság életében fontos változás, hogy 2015 szeptemberében igazgatóváltás történt, Varga Béla tű. ezredes leköszönő igazgató átadta a csapatzászlót az új igazgatónak, Matuska Zoltán tű. ezredesnek. A beszámolóból kiderül, hogy összességében kevesebbszer riasztották a tűzoltókat 2015-ben, mint egy évvel korábban, és az időjárási szélsőségek is elkerülték a megyét, a legnagyobb horderejű események főképp a száraz időszakban történtek, leginkább a szabadtéri tüzek pusztításai okoztak gondot. Sok munkát adtak a kéménytüzek, és növekedtek a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos riasztások- nagyrészt a lakosok által vásárolt CO érzékelőknek köszönhetően- is, emberéletet viszont nem követeltek ezek az esetek.

Ezt követően a testület megalkotta a megyei önkormányzat 2015. évi zárszámadási rendeletét.

A megyei tavalyi évi területi folyamataival kapcsolatban elmondható a KSH 2015. I-IV. negyedévi adatai alapján, hogy a megye lakossága csökkent az előző évihez képest, a házasságkötések száma ugyanakkor jelentősen nőtt. A munkaerő-piaci információk alapján 2015. IV. negyedévben az egy évvel korábbi időszakhoz képest csökkent a foglalkoztatottak és növekedett a munkanélküliek száma. Az ipari és építőipari termelés volumene a 2014. évihez képest egyaránt bővült, a növekedés dinamikája azonban elmaradt az országostól. A lakásépítések száma az előző évi alacsony bázishoz képest jelentősen nőtt. A mezőgazdaságra vonatkozó adatok szerint a kalászos gabonafélék termésátlaga meghaladta nemcsak a 2014. évi, de a 2010-2014. évek átlagát. A december 1-jei adatok a sertés kivételével a főbb gazdasági haszonállatfajok állományának csökkenését mutatják. A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégforgalom a belföldi vendégek fokozódó keresletének hatására növekedett. 
A közgyűlés döntött az ún. megyei klíma platform létrehozását célzó pályázat benyújtásáról, továbbá elfogadták a megyei önkormányzat nemzetközi feladatairól szóló előterjesztést. Ebben szerepel, hogy a megyei önkormányzat évek óta prioritásként kezeli a határon túl élő magyarsággal való együttműködések további mélyítését és erősítését. Ennek jegyében, éppen ezen a héten zajlik Hargita megyében, Csíkszentimrén megyei egészségügyi szűrőprogram.

forrás: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat

Galéria

AktuálisKözgyűlésJász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat