2024.07.25, Csütörtök

Minőségbiztosítás a könyvtárakban

2016.03.26. 17:00

Minőségbiztosítás a könyvtárakban” címmel tart rendezvénysorozatot a Verseghy Ferenc Könyvtár és az MKE Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete.

A megye könyvtáros szakemberei számára megrendezett programsorozat nyitó napján Lászlóné Nagy Ilona, a Verseghy Ferenc Könyvtár igazgatója és Némethné Matastik Magdolna, az MKE Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Kállai Mária kormánymegbízott „Ha jól csinálod…” címmel tartott előadást.

Dr. Kállai Mária, Szolnok Megyei Jogú Város korábbi alpolgármestere, a Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola egykori iskolaigazgatója, a minőségfejlesztésben évtizedes tapasztalattal rendelkező vezető köszöntötte a résztvevőket, majd gratulált ahhoz, hogy az ágazat jogszabályi keretek között kiemelten fontosnak ítéli és kezeli a minőségfejlesztéssel való foglalkozást.

„Ha jól csinálod…” című előadásában ismertette a korábbi igazgatói vezetése alatt álló oktatási intézmény sikereit, elismeréseit, a minőségfejlesztés terén elért eredményeket, majd említést tett többek között a T- City - Alakítsd a jövő városát! programról, a Szolgáltató Város ® modelljéről, és Szolnok Megyei jogú Városról, mint az Idősbarát, Családbarát, Ifjúságbarát és Hozzáférhető Városról.

A Szolgáltató Kormányhivatal modelljének alapgondolata is a minőségi szolgáltatói kultúra megteremtése, melynek kidolgozását az országban elsőként a megyei Kormányhivatal kollektívája végzi. Az elkészült anyag először megyénkben, ezt követően a magyar közigazgatásban a minőségi szolgáltatás alapja lehet. A minőség, mint vezérlőérték a települések, szervezetek eredményeinek javulásának is központi eleme, melynek fontosságát egyre többen ismerik fel.

A megyei kormánymegbízott röviden bemutatta, miként értelmezhető többféleképpen a minőség fogalma, de a résztvevők betekintést nyertek olyan vezetési módszer, filozófia és vállalati gyakorlat alapjaiba is, mint a TQM, de az előadásban szó volt az ISO-ról, vagy az EFQM menedzsment rendszerről is.

A nap folytatásaként a kormánymegbízott előadását követően Sohajdáné Bajnok Katalin, az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettese tartott előadást többek között a könyvtári folyamatszabályozásról és a folyamatok rendszeréről is.

(Kormánymegbízotti Kabinet)

Galéria

Helyi hírekkönyvtárminőségbiztosítás