2024.06.21, Péntek

Modern városok program - Szolnok 275 millióból készítheti elő a beruházásokat

2016.03.09. 14:58

Szolnok 275 millió forintból készítheti elő a Modern városok program keretében tervezett négy beruházását.

Szolnok 275 millió forintból készítheti elő a Modern városok program keretében tervezett négy beruházását, a tiszaligeti strandfürdő, a művésztelep, a tiszai kikötő és létesítményei, valamint a Véső úti sporttelep és strandfürdő fejlesztése. Az összeg felhasználásáról szóló előterjesztést szerdán egyhangúlag fogadták el a képviselők a város közgyűlésének soron kívüli ülésén. 

A helyi fejlesztési célokról Orbán Viktor miniszterelnök tavaly júniusi szolnoki látogatásakor született megállapodás. A kormányhatározatba foglalt megállapodás része a négy beruházás - a tiszaligeti strandfürdő, a művésztelep, a tiszai kikötő és létesítményei, valamint a Véső úti sporttelep és strandfürdő fejlesztése -, amelyek előkészítésére használhatja fel Szolnok a 275 millió forintot.
Az előreláthatólag idén megérkező összeget a város önkormányzata a 2016-os költségvetéséből előlegezi meg. A 275 millió forintból az engedélyes tervek megrendelése az előzetes becslések szerint bruttó 207 millió forintba kerül. A fennmaradó összeg a tervek szerint a további előkészítési feladatok fedezetét biztosítja.
A tiszaligeti fürdőfejlesztési projekt előkészítésére 80 millió, a művésztelepére 75 millió forint jut a keretből. A tiszai kikötő és létesítményei, valamint a Véső úti sporttelep és strandfürdő fejlesztésének előkészítésére 60-60 millió forintot használ fel a város. A Modern városok program keretében 3 milliárd forinttal támogatott tiszaligeti fürdőfejlesztés eredményeként a meglévő fürdő területét átalakítják, hogy az egész évben használatra alkalmassá váljon, és bővítik szolgáltatási körét.
A művésztelep 1 milliárd 84 millió forinttal támogatott fejlesztése során a művészeti-kulturális tevékenységek megtartása mellett a turisztikai funkció kerül előtérbe. Új épületegyüttessel bővül a művésztelep, látványműtermek, stúdiók kapnak helyet benne. A Váci Egyházmegyével együttműködésben a tervek szerint megújul a Vártemplom és környezete is. A fejlesztést egy európai uniós finanszírozású pályázati forrás teheti teljessé, amelynek eredményeként a Zagyva-híd hídfőjénél megépülne egy vártornyot stilizáló turisztikai fogadóépület.
A tiszai kikötő és létesítményei egymilliárd forinttal támogatott fejlesztéséhez köthető a Szolnoki Turisztikai és Szabadidőközpont szálláshelyegységeinek felújítása, a kikötő kiszolgáló épületei (hajótároló, műhely) is ott kapnak helyet. A projekt keretében az úszóműves kikötő mellett sólyapálya is létesül, ezen kívül szabadstrand és medencés fürdő is gazdagítja majd a kínálatot.
Szintén egymilliárd forint jut a Véső úti sporttelep és strandfürdő fejlesztésére. A beruházás során felújítják a strand területét, az öltöző épületét, a meglévő gyermek- és meleg vizes medencéket. Az 50 méteres úszómedencében egy 25 méteres versenymedence kap helyet, átalakítják az éttermet és a sportszállót. A program egyéb elemei - utak, parkolók, közösségi tér és épületek létesítése, az atlétikai centrum újjáépítése - egyéb, nagyrészt uniós forrás bevonásával történik, a strand fejlesztésével párhuzamosan.
A közgyűlés egyhangúlag fogadta el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 6. prioritása keretében megvalósítandó, első ütemben indításra tervezett pályázatok előkészítéséről és benyújtásáról, a szükséges előkészítési források biztosításáról szóló előterjesztést is. 
Ennek értelmében 13 pályázatot nyújtanak be, összesen 9 milliárd forint értékben. Fejlesztenék a szolnoki művésztelepet, a milléri kerékpárút, a Mester út és környéke közlekedési hálózatát, a Simon Ferenc úti bölcsődét, az Eötvös téri alapszolgáltatási központot, pályáznak továbbá a Hold úti óvoda és a Móra úti rendelő újjáépítésére, a belvárosi zöldterület rehabilitációjára, a Véső út és környéke belterületi vízrendezésére, az egykori MÁV-terület rehabilitációjára, valamint a foglalkoztatás és a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása érdekében is.

forrás: mti /info.szolnok.hu

Galéria

AktuálisSzolnokTiszaliget StrandfürdőMűvésztelepTiszai kikötőVéső úti sporttelep és strandfürdő