2024.06.21, Péntek

Népszavazással döntenek a megyeváltásról

2016.02.15. 10:53

Népszavazáson dönt Szentlőrinckáta lakossága arról, hogy a település Pest megye helyett Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez tartozzon - tájékoztatott Nagy István, a község polgármestere.

A népszavazást március 6-án tartják a helyi választási bizottság döntése szerint. A voksolás akkor lesz érvényes, ha az 1930 fős településről az 1595 választópolgár legalább ötven százaléka, plusz egy ember elmegy szavazni. Érvényes voksolás esetén, amennyiben többen szavaznak a megyeváltás mellett, mint ellene, az Országgyűlés elé terjesztik jóváhagyásra a döntést. Így a település 2017. január 1-jétől Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez tartozhatna.
A polgármester megjegyezte: ha érvénytelen a voksolás, de a szavazáson megjelentek nagy aránya dönt a Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez csatlakozás mellett, akkor az Országgyűlés határoz erről a kérdésről. Ehhez hasonló esetre 2012-ben már volt példa, akkor Balatonvilágos Veszprém megyétől Somogy megyéhez került az Országgyűlés döntése értelmében.
Nagy István kitért arra, hogy nagy hátrányt jelent Pest megyéhez tartozásuk az uniós forrásokra történő pályázatok során. Továbbá Jász-Nagykun-Szolnok megyében tanul a szentlőrinckátai tanulók 95 százaléka, a betegek a kórházi kezelést is nagyrészt a másik megyében veszik igénybe és a munkavállalók többsége is oda jár dolgozni.
A megyeváltás kezdeményezését 2015 decemberében egyhangúlag támogatták a képviselők a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés közmeghallgatással egybekötött ülésén Szolnokon.
Szentlőrickáta három oldalról határos Jász-Nagykun-Szolnok megyével. A község Budapesttől 60 kilométerre fekszik Nagykáta és Jászberény közelében, a település Jászberénytől 18, Pusztamonostortól 6, Jászfelsőszentgyörgytől 5 kilométer távolságra található.

mti

Galéria

Helyi hírekSzentlőrinckátamegyeváltás