2024.06.21, Péntek

Nettó 250 millió forintért vette meg az önkormányzat az egykori BHG-telephelyet Kunhegyesen

2016.01.07. 08:36

Nettó 250 millió forintért vásárolta meg a rendszerváltás óta a Videoton cégcsoport tulajdonában levő, egykori Budapesti Híradástechnikai Gyár (BHG) több mint 20 ezer négyzetméteres telephelyét a kunhegyesi önkormányzat, amely a terület bérbe adásával legalább 150 munkahelyet teremtene - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település vezetője szerdán az MTI-vel.

Szabó András  fideszes polgármester elmondta: több mint egy éven át tartó tárgyalássorozat előzte meg az adásvételt. A vételárat 11 éven át egyenlő nagyságú részletekben fizeti majd az önkormányzat. Az első - arányaiban a későbbieknél nagyobb  összegű - 35 millió forintos részletet a Belügyminisztérium pályázatán elnyert forrásból finanszírozták tavaly év végén.
Hozzátette: a telephely bérbe adására vonatkozó pályázatra január 31-ig lehet jelentkezni. Kiemelte: szeretnék egyetlen cégnek kiadni a telephelyet, egy évre négyzetméterenként egyforintos bérleti díjért. A telephely bérbe adásával reményeik szerint legalább 150 munkahely jönne létre és növekedne az iparűzési adóbevétel is.     Kitért arra, hogy egy orvosi műszereket gyártó cég már érdeklődött a terület iránt, a napokban tárgyalnak.     Szabó András elmondta: a telephelyen két - 2400 és 900 négyzetméteres - csarnok és mintegy 2000 négyzetméteren irodahelyiségek találhatók.     A rendszerváltásig működött Kunhegyesen a BHG telefongyára, amely 1200 embernek adott munkát. A készülékek elavultak, a gyárat a Videoton vásárolta meg, amely a hangszórókat gyártó, a településen 250 embert foglalkoztató angol Goodmans cégnek adta bérbe négy-öt évig  a telephelyet egészen 2004-ig. A Goodmans évente 25 millió forint iparűzési adót fizetett, ennek hiánya komoly érvágást jelent a településnek.     A polgármester kérdésre elmondta: a 8000 lelket számláló Kunhegyesen a munkanélküliség 9-10 százalékos, az évente 700 közmunkás foglalkoztatása nélkül viszont ennek a duplája lenne az állás nélküliek aránya.

mti

fotó: vallalkozoinegyed.hu

Galéria

Helyi hírekKunhegyesBudapesti Híradástechnikai GyárBHG