2024.03.28, Csütörtök

Nem játék! - 250 gramm felett szigorú szabályozást kapnak a drónok

penzcentrum.hu

2017.02.15. 09:27

A tervek szerint idén nyáron léphet hatályba a magyar dróntörvény, ami súlykategóriák szerint kötelezi a tulajdonosokat a különböző előírások betartására. Az okozott balesetek miatt kötelező felelősségbiztosítás is lesz.

Hirdetés

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (NFM) kapott információkra hivatkozva a Népszava a magyar dróntörvény tervezetéről tudósított. A lap úgy tudja, hogy jelenleg a közigazgatási egyeztetés során beérkezett vélemények feldolgozása zajlik. A szabályozási javaslat hazai elfogadását legalább három hónapig tartó uniós notifikáció követi majd. Az új előírások várhatóan 2017 nyarától, a tervek szerint július elsejétől léphetnek hatályba.


Vezetői engedély és repülési napló

A tervezet a súlyuk, méretük alapján osztja különböző csoportokba a drónokat.

  • A 250 gramm alattiak játéknak minősülnek és szabadon üzemeltethetőek,
  • a 2 kilogramm alattiak esetében online képzést kell elvégezni,
  • a 2 és 25 kilogramm közöttiek esetében pedig elektronikus nyilvántartásba kell venni a járművet, a vezetőnek engedéllyel kell rendelkeznie, amelyhez képzést kell elvégezni.
  • A 25 kilogramm feletti drónok esetében már szakszolgálati engedély kell, valamint az eszköz légialkalmassági vizsgálatához üzemi és repülési naplót kell vezetni.


Magassági korlátok is életbe lépnek

A tervek szerint lesz egy mobilalkalmazás is, amely a drónt használóknak naprakész információt ad arról, hogy a repülés az adott területen, légtérben és időszakban engedélyezett-e.

Az üzemeltetők számára kötelezővé tennék a felelősségbiztosítást is, arra az esetre, ha a drón valamilyen balesetet okoz.

Szabályozzák azt is, hogy a hobbicélú reptetés hol, mikor engedélyezett, illetve arra vonatkozóan is meghatároztak korlátokat, hogy a különböző kategóriákba tartozó drónokkal milyen magasra lehet repülni - olvasható a Népszavában.

Országos hírekközlekedéstörvénydrón