2024.03.28, Csütörtök
A teljes magyarság jövőjéért tartanak családügyi konferenciát
Fotók: Bernát Bernjámin/Magyar Gyógítók

A teljes magyarság jövőjéért tartanak családügyi konferenciát

Magyar Gyógyítók/Szabó Ákos

2019.03.08. 15:49

„Hazánk, a nagy család” mottóval rendezték meg a Demográfiai és Egészségpolitikai rendezvénysorozat legújabb alkalmát Baján.

Hirdetés

Immár hatodik alkalommal tartják meg a magyarság népesedésnövekedését támogató Demográfiai és Egészségpolitikai konferenciát: az eseménysorozat ezúttal Bajára látogatott el. A tavaly januárban Kecskeméten elkezdődött, fontos fórummá vált kezdeményezés ma lezajló alkalmán a hazai családok és nemzet egymással összefonódó szerepére fókuszálnak.

 

Országos és össztársadalmi kérdés is egyben a család jövője

A bajai városházán tartott rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón először Fercsák Róbert polgármester köszöntötte a szervezőket és a sajtót. Hangsúlyozta, hogy a konferencia témája roppant fontos, mivel a keresztény kultúrán alapuló, európai, országos és össztársadalmi problémát érint.

 

Fercsák Róbert (a képre kattintva galéria nyílik)

A rendezvénysorozat szervezőiként felszólalt Bártfai György szülész-nőgyógyász professzor és Mák Kornél, a KDNP Bács-Kiskun megyei alelnöke is. A Diczfalusy Alapítány elnöki posztját is betöltő professzor hangsúlyozta a sajtó szerepét abban, hogy a találkozón elhangzottak minden magyar családhoz eljuthassanak.

Kiemelte:

azt szeretnék elérni, hogy a haza minden állampolgára lássa maga előtt a pozitív jövőt.

Hozzátette: a demográfiai helyzet javulása a magyarság jövőjének a kulcsa a Kárpát-medencében. A hazaszeretet, a hit és hagyománytisztelet foglalja csokorba a családszeretetet - mondta el végül.

 

Bártfai György professzor

 

Folyamatosan dolgoznak a magyarság demográfia helyzetének javításáért

Mák Kornél, a konferencia egyik vezető szervezőjeként kitért a konferenciasorozat eddigi alkalmaira: a Kecsekeméten megkezdődött eseményt Gyulán, Szegeden, az erdélyi Tusványoson és Kiskunmajsán is megtartották már.

 

Mák Kornél

Hangsúlyozta: a fontos témában zajló találkozók megrendezésében jelentős szerepet vállaló kutatók, orvosok egyházi személyiségek és szakpolitikusok munkájának jelentőségét. Kiemelte

  • Párducz László, a Magyar Család- és Nővédelmi Társaság elnöke,
  • Svébis Mihály, az Országos Kórházszövetség elnöke,
  • Mészáros János korábbi egészségügyi államtitkár, a Bács-Kiskun Megyei Kórház igazgatója
  • Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora,
  • illetve külön megtiszteltetésként Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök nevét is.

Szavaiból kiderült: ennek a szervezőcsoportnak és Bártfai György professzornak köszönhetően is tudják elérni azt, hogy a konferencia folytatódhasson, tudományos különszámok jelenhessenek meg és fontos témákról eshessen szó.

 

A teljes Kárpát-medence után a Parlamentbe megy majd el a konferencia

Az eseménysorozat áprilisban Zentán folytatódik, illetve Székesfehérvárra, Tusványosra második alkalommal, majd Kassára, Erdélybe, Kárpátaljára, Pécsre is ellátogat, majd a Parlament Felsőházának termében lesz a zárórendezvénye – fejtette ki.

 

 

Mák Kornél a Magyar Gyógyítóknak kiemelte: a család szerepét a konferencia minden egyes alkalmával átbeszélik. A bajai alkalommal kapcsolatban azt emelte ki, hogy míg a demográfiai kérdés minden méretű település együttes témája eddig 30 ezer fős városba, illetve térségbe nem látogattak el, így új nézőpontokkal gazdagodhatnak a résztvevők. Megismerhetik azokat a térségre jellemző erősségeket, amivel a családok szerepét lehet növelni és előrevinni – fejtette ki. Megerősítette, hogy a következő határon már az államhatáron túl, a délvidéki Zentán találkozhatnak majd, ahol Kiss-Rigó László püspök is részt fog venni az eseményen.

„Rendkívül fontos, hogy a határon túli előadók is megszólaljanak, hiszen a demográfiai kérdés problémája nem csak Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medencében, sőt egész Európában lényeges.”

 

Zsigó Róbert: A cél, hogy megszülethessenek a családok által akart gyermekek

Zsigó Róbert államtitkár, (egyben helyi országgyűlési képviselő is) azt hangsúlyozta, hogy 2010-et követően sok ügy volt, amit helyre kellett hozni Magyarországon, de a jövő szempontjából talán legfontosabb kérdés a családtámogatási rendszer. A cél az, hogy megszülethessenek azok a gyermekek, akiket a családok szeretnének és a gyermekvállalás ne jelentse a szegénység vállalását.

 

Zsigó Róbert

Rámutatott: az országot és a nemzetet az tudja legjobban előre mozdítani, ha a családok támogatását, a gyermekszületés ösztönzését és a minél hosszabb, egészségesebb életet támogatják.

Zsigó Róbert lapunknak elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy ilyen fontos témában szervezhetnek konferenciát Baján. „A legfontosabb dolog jövőnk szempontjából a családtámogatási rendszer kiépítése, megerősítése, a családok támogatásának és megbecsülésének erősítése.”

A nemzet, az ország, de a kisebb térségek szempontjából is olyan fontos kérdés ez, amire fel kell hívni a figyelmet – tette hozzá, illetve szintén hangsúlyozta: a média szerepe fontos abban, hogy mindenkihez el tudjon jutni az üzenet.

 

A konferencián köszöntőt mond:

  • Fercsák Róbert, Baja város polgármestere
  • Bártfai György, a Diczfalusy Alapítvány elnöke
  • Zsigó Róbert országgyűlési képviselő, államtitkár

Előadást tart Dr. Mák Kornél és Dr. Bártfai György elnökletével:

  • Dr. Mészáros János, a Kecskeméti Megyei Kórház Koordinációs főigazgatója
  • Dr. Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövettség elnöke
  • Dr. Tóth Gábor, a Szent Rókus Kórház főigazgatója
  • Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora
  • Fekete Szabolcs, a Bajai Szent József Plébánia plébánosa, esperes
  •  Dr. Párducz László Ph.D. - A Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság
  • Kovács Attiláné, a Gemenci Csillagvirág Nagycsaládos Egyesület elnöke
  • Dr. Nagy Gábor Dániel habilitált egyetemi docens, SZTE BTK Vallástudományi Tanszék

Galéria

Országos hírekegészségügykonferenciacsaláddemográfiaKdnpMák Kornél