2024.03.28, Csütörtök
Koronavírus: az egészségügyi ellátások fokozatosan indulnak újra
Illusztráció - envato

Koronavírus: az egészségügyi ellátások fokozatosan indulnak újra

MTI

2020.05.06. 09:51

Még jelenleg is leginkább sürgősségi ellátás zajlik, de folyamatosan elérhetőek lesznek az egyéb szakrendelések előzetes bejelentkezés útján.

Hirdetés

Az egészségügyi ellátások fokozatosan indulnak újra és csak előzetes telefonos bejelentkezés után vehetők igénybe - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília azt kérte az állampolgároktól, hogy mielőtt háziorvosukhoz vagy szakrendelőbe mennének, egyeztessenek telefonon időpontot. Még nem tértünk vissza a járvány előtti működési rendhez - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

Elmondta: az akut sürgősségi fogászati ellátás előzetes bejelentkezéssel zavartalanul folyik. Ilyenkor már telefonon kikérdezik a jelentkezőt, és akkor is elvégzik a sürgősségi ellátást, ha a páciens koronavírus-fertőzött. Hangsúlyozta, laboratóriumi tesztet kizárólag abban az esetben kell végeztetni, ha felmerül a gyanú koronavírus-fertőzésre.

Hozzátette: ha fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, a sürgősségi ellátáson kívül egyéb beavatkozás nem történik.

Ha ilyen gyanú felmerül, a fogorvos a beteget a háziorvoshoz irányítja, aki gondoskodik arról, hogy elvégezzék a laboratóriumi vizsgálatot.

Müller Cecília kitért arra, hogy közfinanszírozott ellátásban a laboratóriumi vizsgálatért nem kell fizetnie a betegnek, magánellátásban viszont az egészségügyi szolgáltató költségére végzik azt el. Ebben az esetben a magánszolgáltató később eldönti, hogy a laborvizsgálat költségét magára vállalja, vagy áthárítja a betegre.

A szakember jelezte azt is, hogy az egészségügyi szakmai kollégium fog-és szájbetegségek tagozata által meghatározottak szerint fogják a fogorvosok rangsorolni a betegeket. Először a járvány előtt megkezdett kezeléseket fejezik be, illetve a fenntartó kezeléseket folytatják. Úgy fogalmazott: "A fogpótlások, amelyek nem sürgetőek, (...) hátrébb sorolódnak."

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy Magyarországon időarányosan nem kiugró az elhunytak száma. Kifejtette: Magyarország évekkel ezelőtt csatlakozott ahhoz az európai rendszerhez, amely az országok halálozási adatait figyeli. A beérkező adatokat elemzik, standardizálják. Azt mondta, idén a 11. hétben észlelte a rendszer, hogy statisztikailag meghaladta az átlagot a többlethalálozás mértéke, például Olaszországban már a 10. héten is kimutatható volt az elhunytak számának ugrásszerű növekedése, a 11. és 15. hét között pedig kimagasló.

Magyarországon - ezen adatsor szerint - azonban sem az influenzajárvány idején, sem a koronavírus-járvány heti adatai alapján nem lehetett kimutatni többlethalálozást, tehát a heti halálozási adatok nem térnek el a sokéves átlagtól - hangoztatta. 

Kérdésre válaszolva ígéretesnek nevezte a vérplazmakezelést koronavírus-fertőzötteknél, mindkét betegnél "látványos a javulás", jól vannak - mondta Müller Cecília.

Országos hírekegészségügyKoronavírus