2024.04.29, Hétfő
Magyarország Legszebb Borbirtoka a Götz Pincészet - birtokbejárás videók
Fotó: Götz Pincészet / Facebook

Magyarország Legszebb Borbirtoka a Götz Pincészet - birtokbejárás videók

agrotrend.hu

2023.08.15. 11:35

Az ország első Borkirálynője fogadta Magyarország Legszebb Birtokának zsűrijét a hercegkúti Gombos-hegyi pincesoron, ahol a Götz család pincészetét tekintették meg. A Borbirtok kategória támogatója az Agro Masters Hungary Kft - számolt be róla az agrotrend.hu.

Hirdetés

Götz István és neje 2000-ben alapította a családi pincészetet, borászatot Hercegkúton, a birtok mára az összesen 18 hektáros szőlőültetvényből áll, mely 6 dűlőben található.

Családi pincészet szívügyének tekinti a Tokaji bor és Magyarország népszerűsítését. A családfő mindig is szőlőműveléssel és borkészítéssel foglalkozott, munkájának elismeréseként 2019 novemberében Prima díjat kapott, és a Borsod-Abaúj-Zemplén megye Év Vállalkozója kitüntetését is átvehette.

 

 

A birtokon megtermelt szőlőből a leghíresebbnek számító Tokaji Aszú mellett az összes típusú tokaji bort is elkészítik, melyekhez a Furmint, a Hárslevelű, a Sárgamuskotály és a Zéta szőlőfajták adják az alapot. A szőlőt és az aszú szemeket a családi gazdaságban dolgozzák fel, melyekből magas minőségű borokat készítenek. Ezeket a Hercegkúton elhelyezkedő, a világörökség részét képező négyszintes Gombos-hegyi pincesoron lévő pincészetben érlelik, valamint palackozó- és feldolgozó üzemükben, saválló acél tartályokban kezelik. Boraikkal számos hazai és nemzetközi borversenyen szerepeltek, melyekről kiváló eredményekkel tértek haza.

A Götz Pincészet igazi családi vállalkozásként működik

Ildikó elmesélése szerint a bátya a borászatot viszi tovább, édesapja a szőlő munkákat koordinálja, édesanyja pedig a vállalkozás mozgatórúgójaként rengeteget dolgozik az adminisztratív feladatokkal. Megemlítette, hogy 2008-ban Magyarország I. Borkirálynőjeként hosszú évekig járta a világot, hogy népszerűsítse a Tokaji borászatok kiváló borait. Járt többek között Belgiumban, Német-, és Lengyelországban, Szlovákia, Csehország, illetve az USA-ban is. Máig ő látja el a kereskedelemmel, a marketinggel kapcsolatos feladatokat, illetve a pályázatokokért is ő felel.

 

 

A Götz szőlészet 18 hektáron elterülő birtokán kitűnő fekvésű, összesen 6 dűlő található. Ezek kiváló lehetőséget adnak arra, hogy az összes típusú tokaji bort elkészítsék. A déli, délnyugati fekvésű, régebbi és újabb telepítésű dűlőkben a hagyományos tokaji szőlőfajták mindegyike megtalálható. A szőlőterületek Tolcsva (Kincsem, Bartalos), Sárospatak (Csécsi, Darnó, Szegfű) és Sárazsadány (Zsadányi dűlő) határában helyezkednek el, mint elsőosztályú kataszterbe tartozó ültetvények.

Szívesen fogadják a borok szerelmeseit, a pince egy 200 fős kóstolóteremmel is rendelkezik, ahol van lehetőség bejelentkezni szervezett borkóstolóra, borvacsorára is, de kötetlenül is nyitva tartanak az érdeklődők számára.

Országos hírekTokajborászatGötz Pincészet