2024.04.27, Szombat
Agrometeorológia: a fejlődésben lévő repcének nagy szüksége lenne esőre
Illusztráció, unslpash.com

Agrometeorológia: a fejlődésben lévő repcének nagy szüksége lenne esőre

MTI

2023.10.12. 15:23

A fejlődésben lévő repcének nagy szüksége lenne esőre, de a vasárnap érkező hidegfront csak kevés csapadékot hoz, és az érkező sarkvidéki levegő miatt a jövő hét első felében ismét várhatóak reggeli fagyok - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Hirdetés

Azt írták: a talaj felső 20 centiméteres rétege nagyon sokat száradt a legutóbbi, szeptember végi országos csapadék óta, a mélyebb talajrétegek pedig már az ősz elejére kiszáradtak nagy területen, és azóta sem pótlódott a nedvesség.

Az elemzés szerint a kukorica aratása javában zajlik, az optimális szemnedvesség eléréséhez a száraz, meleg időjárás kedvező, és ez az idő kedvez a gyümölcsök betakarításának, a kedvező cukorfok kialakulásának is.

Az őszi káposztarepce számára a szeptember végi eső sokat jelentett, viszont azóta sokat száradt a talaj és a többnyire 4-6 leveles kis növényeknek nagyon jól jönne egy újabb kiadós csapadék. Tart az őszi kalászosok magágyelőkészítése, és többfelé már a mag is a talajban van, a keléshez azonban túl száraz a talaj fölső része.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő időszakban változékonyra fordul az időjárás, szombatig még marad a kora őszi idő, majd vasárnap egy markáns hidegfront hoz sarkvidéki eredetű, hideg légtömeget, és hétfőn a csúcsérték már csak 11 és 16 fok között valószínű. A jövő hét első felében reggelente többfelé gyenge fagy is várható. A hidegfront csapadékot is hoz, de nem sokat: területi átlagban többnyire 2 és 10 milliméter között marad a heti csapadék mennyisége, így a talaj felszín közeli rétege csak kisebb körzetekben nedvesedik át, az ország nagyobb részén ennyi eső nem lesz elég a fejlődésben lévő repcének - írták.

Országos hírekrepceagrometeorológia