2024.06.25, Kedd

Országos hírek

Záporok zavarhatják a sok napsütést a hétvégén

2024.05.10

Sok napsütés várható a hétvégén, 20-25 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel, a napsütést záporok, vasárnap esetleg zivatarok zavarhatják meg - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

2024.05.07

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

2024.05.03

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

2024.04.29

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Országszerte húsz helyszínen lehet futni a Futókörök Napján

2024.04.25

Negyedik alkalommal rendezik meg szombaton a Futókörök Napját, melynek keretében húsz helyszínen húznak futócipőt az érdeklődők az egyes településeken.

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

2024.04.23

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

2024.04.19

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Lányok Napja - Idén is várják a pályaválasztás előtt álló fiatalokat

2024.04.18

Április 25-én rendezi meg a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) a Lányok Napja elnevezésű programot, amelyre immáron 13. alkalommal várják a tudományok, a technológia és az informatika világa iránt érdeklődő fiatalokat.

Megkezdődött az idei központi szúnyoggyérítési program

2024.04.16

Megkezdődött kedden a központi szúnyoggyérítés, túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik tavasszal - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-t.

Oktatási Hivatal: április 18-19-én lehet jelentkezni az általános iskolákba

2024.04.12

Április 18-19-én lehet jelentkezni az általános iskolákba, és az óvodai beiratkozás április 20-án kezdődik - közölte az Oktatási Hivatal (OH) pénteken az MTI-vel.

Országszerte Posta Lottózók nyílnak

2024.04.10

Húsz helyen nyit a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Posta Zrt. lottó- és sorsjegyárusítást végző, illetve sportfogadást kínáló értékesítőhelyet. Az elsőt Nyíregyházán adták át.

Négy égitest látványos együttállása lesz megfigyelhető április 10-én

2024.04.05

Április 10-én különleges együttállásban lesz megfigyelhető a Jupiter és a kétnapos holdsarló, egy kézitávcső segítségével pedig szintén látható lesz az Uránusz és az év üstököse, a 12P/Pons-Brooks is - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló csütörtökön az MTI-t.

„Hőségnapot” regisztráltak hétfőn

2024.04.02

Kelebián 30,2 Celsius-fok volt hétfőn kora délután, ez pedig azt jelenti, hogy idén április 1-jén volt az első hőségnap - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán.

Csókot nem, de segítséget kérnek a fogságba került békák

2024.03.27

Vízóraaknákban, pincékben rekedt békák és varangyok kiszabadításával elkerülhetjük az állatok elpusztulását. A kétéltűeknek nagy szerepük van a kártevő rovarok gyérítésében, amelyeket táplálákként elfogyasztanak.

Húsvét - Óva intenek az élő állat ajándékozásától az állatvédők

2024.03.25

Óva int élő állat húsvéti ajándékozásától az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület.

Mozgalmasan indult az idei védekezési szezon az országos jégkármérséklő rendszer számára

2024.05.08

Már az idei védekezési szezon első hetében bizonyított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által működtetett Országos jégkármérséklő rendszer (JÉGER). Az április 15-e és 28-a között eltelt két hétben számos alkalommal volt szükség az ezüstjodid párologtatását végző berendezések működtetésére - jelentette be keddi közleményében a kamara.

Hidegfront hoz esőt és lehűlést a héten

2024.05.06

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

2024.04.30

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

2024.04.26

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Áprilisban rendezik meg a Fülemülék éjszakája programsorozatot

2024.04.24

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét - tájékoztatta az MTI-t szerdán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Sokat árthat a jószándék is!

2024.04.22

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

2024.04.18

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

2024.04.17

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

2024.04.15

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Napos, nyárias idő várható a hétvégén

2024.04.11

Jellemzően napos, nyugodt, nyárias idő várható a hétvégén, bár a szél élénk lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül alakul, de vasárnap akár 31 fok is lehet - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Méhészek: jók az idei terméskilátások, de problémát okoz az alacsony felvásárlási ár a nagy méztermelőknek

2024.04.09

Kedvező lehet az idei akácszezon a hazai méhészeknek, azonban az Európai Unióba beáramló kínai - zömében hamisított - méz miatt kialakult, tartósan alacsony felvásárlási árak következtében több nagy hazai méztermelő vállalkozás szűntetheti be tevékenységét - jelentette ki az Agroinform.hu-nak adott interjúban Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

ÉKM: készül az új KRESZ

2024.04.04

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) széles körű szakmai, tudományos és társadalmi egyeztetéssel megkezdi a KRESZ megújítását.

Szomjazik a föld

2024.03.28

A tavaszi vetéseknek esőre lenne szüksége.

Ismét meghirdette a Nébih a Húsvét zöldítő pályázatot

2024.03.26

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a tudatos ünnepi készülődés jegyében ismét meghirdette a Húsvét zöldítő pályázatot - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Gyors és egyszerű - online is átnézheti és elfogadhatja az adóbevallását

2024.03.22

Közleményben hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az e-ügyintézés lehetőségére.