2024.06.21, Péntek

Pszichiáter és védőnő kapta idén a Kálmándi Mihály Díjat

2016.07.04. 13:29

Szolnokon a városházán rendezett ünnepségen adták át hétfőn délelőtt Szolnok város egyik legfontosabb díját, a Kálmándi Mihály Díjat.

Szolnokon a városházán rendezett ünnepségen adták át hétfőn délelőtt Szolnok város egyik legfontosabb díját, a Kálmándi Mihály Díjat. Az elismerést azok a szakemberek kaphatják, akik az egészségügy területén kimagasló tevékenységet végeznek.

A Semmelweis napon ebben az évben is a városházán tartott ünnepség keretében adták át a kivételes szociális érzékenységéről ismert szolnoki orvosról elnevezett Kálmándi Mihály Díjat. Szolnok Megyei Jogú Város közgyűlése 1994-ben alapította a díjat a városban az egészségügy területén kimagasló tevékenységet végző szakemberek munkájának elismerésére.

A polgármester köszöntőjében kitért az egészségügyi bérrendezésre, és a városban az elmúlt években az egészségügy területén megvalósult fejlesztésekre. Megújult a Móra Ferenc úti rendelő, s tervben van a Széchenyi körúti és a Temető úti rendelő felújítása is. A Hetényi Géza kórházban közel 14 milliárd forintos fejlesztések mellett a MÁV kórházban is jelentős beruházások folynak, soha ilyen mértékű előre lépés nem történt még a város egészségügyi intézményeinek életében.

Szalay Ferenc köszöntőjében az egészségügyben dolgozók munkájának fontosságát is kiemelte, a gyógyító és megelőző munka szerepét az emberek életében. Hangsúlyozta: ennek a kétoldalú kapcsolatnak legfontosabb eleme a bizalom és az elhivatottság, s ezeken a területeken is kiemelkedik a két díjazott: Bakos Ferencné járási vezető védőnő és dr. Márkus Magdolna pszichiáter főorvos.

Bakos Ferencné – járási vezető védőnő

Bakos Ferencné az Egészségügyi Főiskola védőnő szakának elvégzése után, 1983-ban kezdett Tiszacsegén védőnőként dolgozni, ahol pályakezdőként megismerhette a kistelepülésen élő gondozottak helyzetét.

1984-ben került Szolnokra, ahol körzeti védőnőként helyezkedett el. Feladatellátása során magas szociális érzékenységét is hasznosíthatta. Nagyon jó szakmai és emberi kapcsolatot alakított ki a munkatársaival, gyermekorvosokkal, szülész-nőgyógyászokkal.

1992-ben sikeresen megpályázta a térségi vezető védőnői beosztást, melyet 2 évig látott el az akkori ÁNTSZ Szolnok Városi Intézeténél. Feladata volt a Szolnok város vonzáskörzetében dolgozó védőnők szakmai munkájának irányítása, szervezése.

1994-ben visszavágyott a területi munkába, ezért ismét Szolnok városban helyezkedett el körzeti védőnőként. Szakmai tudását folyamatosan fejlesztette, 1998-ban egészségügyi menedzser képesítést szerzett. Szakdolgozatának témája már ekkor is a védőnői munka minőségbiztosítása volt, melyet azóta is szívügyének tart.

2000-től ismét az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál helyezkedett el a Szolnok városban dolgozó védőnők vezető, szakfelügyelő védőnőjeként. Ezt a feladatot 16 éve végzi példamutató szorgalommal, hozzáértéssel és nagy lelkesedéssel. Vezetőként kiváló kapcsolatot ápol a többi szervezettel, társhatóságokkal, munkájukban aktívan részt vesz. Tagja többek között a Magyar Vöröskereszt Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Elnökségének, a Magyar Védőnők Egyesületének és a Szolnoki Iskolavédőnők Egyesületének is.

A Szolnok „Szolgáltató Város Mintaprojekt” programban az elejétől fogva a védőnőkkel kapcsolatos feladatokban tevékenykedik. A Biztos Kezdet Program szolnoki megvalósulását a kezdetektől segíti.

Dr. Márkus Magdolna – pszichiáter főorvos

Dr. Márkus Magdolna 1953-ban került a Budapesti Orvostudományi Egyetemre, melyet nagy ambícióval, dicsérettel végzett el 1959-ben.

1967-ben került Szolnokra. Országszerte ebben az időben szerveződött a pszichiátriai gondozó hálózat. Szolnokon az ő nevéhez fűződik a pszichiátriai gondozó megalapítása. Úttörőként meg kellett küzdenie a szervezés buktatóival, a pszichiátriai betegekhez fűződő előítéletekkel. Gondozónőit maga nevelte ki, majd útmutatásai alapján indult a pszichiátriai szakápoló és szakgondozó képzés.

Stabil, jól működő gondozót, szakrendelőt hagyott maga után, amikor az Újszászi Pszichiátriai Osztály élére került.

Nyugdíjba a Törökszentmiklósi Pszichiátriai Betegek Otthonából ment 1990-ben. Szakmai munkáját azonban továbbra is töretlen lendülettel folytatja. Jelenleg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet Pszichiátriai Gondozójában dolgozik.

A betegellátás mellett több, mint 30 éven át igazságügyi elmeszakértőként is dolgozott.

Hihetetlen energiájából hivatása mellett családjának, szűkebb-tágabb közösségének is jut.

forrás: szolnok.hu

Galéria

Aktuálisegészségügy