2024.06.25, Kedd

Regionális képzési és kutatási konzorcium alakult Mezőtúron

2016.02.10. 20:12

Megalakult a Regionális Duális Képző és Technológiai Kutató-Fejlesztő Központ Konzorcium szerdán 41 taggal Mezőtúron, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város önkormányzata és a szeged-csanádi katolikus egyházmegyéhez tartozó Gál Ferenc Főiskola (GFF) kezdeményezésére.

A GFF mezőtúri campusán működő konzorcium célja Magyarország, a Tisza-völgy régió, kiemelten a Tiszazug térségének agrárgazdaságához, gépgyártásához, járműgyártásához, építőanyag-gyártásához, kreatív iparához kapcsolódó duális képző, technológiai kutató-fejlesztő és innovációs központ létrehozása. 
A konzorcium kiemelt céljai közé tartozik továbbá a 2016 és 2020 közötti hazai európai uniós, valamint a közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségek eléréséhez szükséges feltételek megteremtése.
A Kereskedelmi és Iparkamara, az Agrárgazdasági Kamara 2015 őszén elsőként csatlakozott a kezdeményezéshez. Mezőtúr városán kívül alapító tagként vesz részt a konzorciumban Tiszafüred és Békés, valamint további önkormányzatok is készülnek a csatlakozásra.
Az ipari, mezőgazdasági cégek mellett a vállalati szakképzési igények kielégítése érdekében a konzorciumhoz csatlakoztak állami és egyházi szakképzési, valamint felnőttképzési intézmények is, amelyek összefogásával a jövőben példaértékű duális szakképzési modell valósul majd meg. A jelenlegi 41 konzorciumi tag csaknem kétezres létszámú szakképzési, továbbá felsőoktatási igényt nevesített. 
A Gál Ferenc Főiskola ezt a tevékenységét a mezőtúri Európai Tisza Régió Stratégia Intézete keretei között valósítja meg. Ennek érdekében együttműködési megállapodást is aláír a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, továbbá a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) mezőtúri tankerületével.
A konzorciumi együttműködés aláírásához kapcsolódik, hogy a mezőtúri agrároktatás idén ünnepli 70. évfordulóját és a Gál Ferenc Főiskola agrármérnöktanári 4 féléves mesterképzést indít Mezőtúron 2016 szeptemberében.

forrás: mti

fotó: gff-mezotur.hu

Galéria

Helyi hírekfelsőoktatásduális képzésoktatásKonzorciumszakképzés