2024.06.13, Csütörtök

Sóterápia egy jászberényi bölcsődében

2016.01.19. 11:35

A Városi Bölcsőde az elmúlt év végén önkormányzati támogatású fejlesztés keretében az egészségmegőrzés szempontjából jótékony hatású só falakkal gyarapodott. A beruházásról Tóth Mónika intézményvezető és Szabó Tamás polgármester tájékoztatta a sajtó képviselőit kedden délben.

A parajdi sótömbökből készült sófalak a bölcsőde mind az öt csoportszobájában megépültek. Összesen 24,2 négyzetméternyi felületen 3630 kilogramm sótömb került borovi fenyőből készült esztétikus rekeszekbe. A sófalak előtt kispadok kaptak helyet, ahol a gyerekek játék közben is élvezhetik az ásvány jótékony hatását.

Tóth Mónika elmondta, hogy napjainkban egyre nagyobb számú allergiás tüneteket produkáló gyermekkel találkoznak munkájuk során, illetve gyakori a felső-légúti megbetegedés előfordulása a kicsik között. A sóterápia ezen betegségekre mellékhatásoktól mentes, orvosilag is elismert, hatékony gyógymódot jelent. A sónak nagy szerepe van a szervezet ionháztartásának szabályozásában, valamint fertőtlenítő hatása is jelentős. A most megvalósult bölcsődei fejlesztés különlegessége az, hogy a gyermekek bölcsődei tartózkodásuk teljes idejében részesülnek az ásvány preventív hatásából. Az intézményvezető-asszony elmondta, hogy a kicsik örömmel fogadták a csoportszobák újdonságát.

A képviselő-testület novemberi ülésén döntött arról, hogy teljes egészében finanszírozza a sófal megépítését – tájékoztatott Szabó Tamás. A beruházás költsége 1 844 040 forint volt. Szabó Tamás hangsúlyozta a megelőzés jelentőségét és kifejezte jövőbe vetett bizalmát az egészségügyi szempontból mérhető eredményeket illetően.

A polgármester megragadta az alkalmat, hogy tájékoztassa a sajtót az önkormányzat hasonló nevelési intézményeket célzó terveiről. Elmondta, hogy elképzeléseik között szerepel a bölcsőde további fejlesztése, bővítése. Pályázati keretek lehetővé teszik egy új óvodai, illetve bölcsődei intézmény létrehozását is. Ez egyelőre alternatívaként szerepel a tervekben, a közeljövőben egyeztetés tárgyát képzi a lehetőség a város- és az intézményvezetők között. A jövő szándékai között szerepel a református egyház óvodájának bölcsődei intézménybővítése, illetve vállalkozói finanszírozással a volt Huszárlaktanyában is épül majd egy bölcsőde.

Az uniós előírásoknak megfelelő sófal megépítésén túl is történtek beruházások a bölcsődében. Egy beázás következtében az egyik csoportszoba mennyezete egy négyzetméteres felületen leszakadt, melynek költségeit és további sürgős beavatkozások pénzügyi hátterét, összesen 506.000 forint összegben Jászberény képviselő-testülete biztosította.

forrás: berenycafe.hu

Galéria

Helyi hírekVárosi Bölcsődeparajdi sótömbJászberény