2024.05.27, Hétfő

Szakképzési ösztöndíjprogramot indított Jászberény önkormányzata

2015.11.30. 13:23

Szakképzési ösztöndíjprogramot indított Jászberény önkormányzata, együttműködve a munkáltatókkal és az oktatási intézményekkel. Az első körben 31 tanulói pályázatot támogatott a város, összesen 7 millió 350 ezer forint értékben - közölte a település aljegyzője az MTI megkeresésére.

    Bátonyi Attila elmondta, a program célja, hogy növeljék a városban munkát vállaló szakképzett fiatalok arányát és felhívják a pályaválasztó diákok figyelmét a hiányszakmaként nyilvántartott következő foglalkozási területekre: automatikai technikus, ápoló, erősáramú elektrotechnikus, gépgyártás-technológiai technikus, gépi forgácsoló, hegesztő, ipari gépész, villanyszerelő, mezőgazdasági gépszerelő, szerszámkészítő.
    Hozzátette: a napokban írták alá a fiatalok, illetve azok szülei, valamint az önkormányzat képviselői az első ösztöndíjszerződéseket. A programban a helyi általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályosai, valamint a szakképző intézmények jászberényi tanulói vehetnek részt - közölte.     Tanulmányi eredménytől függően az ösztöndíj-támogatás mértéke az általános iskolások számára havi maximum húszezer, a középiskolásoknak maximum harmincezer forint lehet, amelyet a tanév tíz hónapja során kapnak meg a diákok - jegyezte meg.
    Az aljegyző elmondta: a szerződést egy évre írták alá az érintettekkel, de szándékuk az, hogy a fiatalok a szakma elsajátításáig maradjanak a programban. Kitért arra, hogy évente felülvizsgálják a pályázók jogosultságát, kiemelt figyelemmel a szaktantárgyi eredményekre.
    A támogatás elnyerésének feltétele, hogy a tanulmányok befejezésekor a fiatal egy jászberényi munkáltatónál helyezkedjen el a tanult szakmájában - fűzte hozzá Bátonyi Attila.

mti

fotó: www.vaol.hu

Galéria