2024.06.21, Péntek

Számos hétvégi tájházas program

2016.04.21. 08:30

A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén is megrendezi a Tájházak napja című országos rendezvénysorozatát április 23-24-én.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén is megrendezi a Tájházak napja című országos rendezvénysorozatát április 23-24-én. A programsorozatra először 2013-ban került sor, és a cél az volt, hogy tavasszal, az év egy napján tájházaink az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek, és a megszokott látnivalók mellett izgalmas, színes programokkal, kuriózumnak tekinthető egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt. Jász-Nagykun-Szolnok megyében is több helyszín csatlakozott a programhoz, várják az érdeklődőket.

Az eseményhez csatlakozó tájházak országszerte a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket. Meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatják be az egyes épületek berendezéseit. Sok helyütt hagyományőrző csoportok lépnek föl a helyszínen, s kézműipari termékeket lehet megtekinteni, vásárolni, vidám eszem-iszommal egybekötve.

Jászalsószentgyörgyi Tájház

A Rozmaring Asszonykórus jászsági népdalokat énekel április 23-án, 11:00-tól, „Jászalsószentgyörgy története” - Lukács László helytörténeti kutató előadása április 23-24.14:00-tól.

Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény, Jászkisér

Ingyenes belépés és tárlatvezetés a gyűjteménybe, a Csete Balázs Honismereti Egyesület tagjai által tartott hagyományőrző, kézműves játszóház, kemencében sült népi ételek kóstolója, hagyományőrző íjász bemutató és ügyességi verseny, lovaskocsikázás a településen. 

Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény – Jászfényszaru

Városnapi zsongás – Falusi módon

Program: Jászfényszaru város gyűjteménye egy helyi gazda házában került elhelyezésre, ahol a hagyományos szobabelső bemutatása mellett a faluban élt iparosok szerszámaival és a földműveléshez kapcsolódó tárgyakkal is megismerkedhet a látogató. A tájház különlegessége a külső kemence, ahol a Fényszaruiak Baráti Köre szervezésében augusztus 20-án minden évben megsül a város kenyere. A tájházak napja nyitva tartási idején a falusi élet mindennapjaiba autentikus szakvezetéssel merülhet el minden kíváncsi vendég.
Április 24-én 10 órától „Falusi módon – kézműves gyermekfoglalkozás

forrás: fesztiválkalauz.hu

Galéria

AktuálisJászfényszaruTájházak NapjaJászalsószentgyörgyJászkisér