2024.06.25, Kedd

Szebb lesz a karácsonyi falu, mint valaha Szolnokon

2015.11.19. 14:32

Ami igaz, az igaz, az elmúlt évek alatt a ringyes-rongyos sátrakat, fólia kunyhókat takaros és egységes faházakra cserélték már korábban is a Kossuth és a Hild téren. Most ez még látványosabb lesz.

 

-Minden évben igyekszünk egy kicsit többet hozzáadni az ünnepvárás hangulatához – mondja Ribár Zsuzsa, a szervező Szolnoki Sportcentrum Nonprofit kft munkatársa. – Nemcsak a házak takarosabbak, hanem a kínálat is bővül, hogy aki az esetlegesen zordabb időjárás ellenére is szívesen találkozik barátaival a szabad ég alatt, annak legyen módja vásárolni ajándékot is akár, de egy bögre tea mellett vagy forralt bort kortyolgatva diskurálhasson is. Mindet egybevetve azt gondolom, hogy ilyen szép talán még sosem volt a főtéri falu, mint az idén, de a vásár is fölülmúlja majd a korábbiakat.

Az adventi falu a Kossuth téren ünnepi díszt kap majd, legalább öt kilométernyi fényfüzér teremti a hangulatot a karácsonyfa körül. Jó ideje látványosság és ünnepi találkozási alkalom az adventi gyertyák meggyújtása a főtéri hatalmas koszorún.

– Az első alkalommal jövő szombaton, délután fél ötkor a katolikus egyház él a karácsonyi ünnephez szorosan kapcsolódó szokással, az első gyertya gyújtásával, az azt követő két szombaton a református, majd az evangélikus egyház teszi ezt, míg december tizennyolcadikán, pénteken a görög katolikusok délután kettőkor lobbantják lángra az ünnepig utolsó gyertyát. Minden gyertyagyújtáshoz az iskolák adnak műsort. A főtéren mindig lesz valamiféle érdekesség felnőttnek, gyereknek, érdemes oda ki-kilátogatni. Azt tapasztaltuk, hogy a szolnokiak szeretik és igénylik ezt a téli hagyományt – mondja a szervezés irányítója.

Tény, hogy évek óta sokadalom van esténként a faluban, nemcsak hétvégén, hanem hét közben is. Baráti társaságok töltenek el egy kis időt, a munka végeztével lazítva kicsit, családok sétálnak ki gyerekekkel a műsorokat megnézni és persze átballagnak sokan a Hild térre is, megnézni a kínálatot. Az idén már százegy faház áll a két téren, annyi még soha nem várta a vendégeket Szolnokon az ünnepre készülődés öt hete alatt. Az adventi koszorú öt méret átmérőjű lesz, több száz kilónyi fenyőágat és örökzöldet használnak a díszítéshez, de kell még száz méter díszítőszalag, húsz méter díszítőháló és sok-sok méter kötöződrót. A karácsonyfát november 23-án állítják, egy nappal később este már teljes pompájában várja a kicsiket és nagyokat.

Az adventi falu november 27-én nyit és mindennap délután kettőtől este tízig fogadja az arra járókat a Kossuth téren egészen újév napjáig. A karácsonyi vásár a Hild térre települt, december 2-án kezdődik az árusítás már reggel nyolckor és este hétig várják a kereskedők a vevőket, egészen szentestéig.

forrás: www.iszolnok.hu

fotó: www.szolnokinaplo.hu

Galéria