2024.05.23, Csütörtök

Szolnokon a Denevér című operett

2016.01.20. 08:08

Lőrincz Judit Adél és Nyári Zoltán Eisenstein szerepében Johann Strauss - Carl Hafner - Richard Genée A denevér című operettjét próbáják a Szolnoki Szigligeti Színházban 2016. január 19-én. A darabot Szinetár Miklós rendezésében január 22-én mutatják be.

Nyári Zoltán (Eisenstein): Kifejezetten „kifizetődő”, hogyha az ember megtanul egy szerepet, akkor azt többször tudja játszani. Itt, Szolnokon, nem kell olyan nagy léptékekben gondolkodni, mint az Operában, nem kell olyan hangosan beszélni, sokkal emberibb az egész. Minden darabnak jót tesz a vérfrissítés, ebben a meghittebb környezetben sokkal lelkesebbek a kollégák is, közvetlenebb az egész. Ami az Operában játszva már fölmerült bennem és a Tanár Úrban, azt itt ki lehet próbálni, többet lehet játszani. Milyen lenne a szituáció, hogyan lehetne kiélezettebben játszani? Itt most át lehet ezeket beszélni.

Ez egy operett. A „szituatív értéke”, a prózai színházas értéke is ugyanolyan súllyal van a latban, mint a zenei, és itt nagyon jó, hogy át lehet súlyozni, finomhangolni lehet a jeleneteket.

És a zene! Az zseniális! Nem lehet megunni. A gyerekeim közül a legkisebb, a négy éves azt mondta: „Te Apa! Te énekelsz valamit, ami benne van a Szaffiban!” A rajzfilmben. A zenéjét ugyanis sokféle zenéből állították össze, tele van Strauss zenével.

Ez a Denevér parodisztikus. Sokkal nehezebb ezt a fajta operettet játszani, ahol a zenék megszólalásakor mindig továbbfejlődik a szituáció, és kifigurázódnak, karikírozódnak a figurák. Ez egy bécsi commedia de’ll arte. Egyszerű kis megcsalásos történet, tanmese, egy revansról szól. A denevér bosszúja. A végén ott van a tanmese-szerű finálé, hogy talán megváltozik ez az Eisenstein, de szerintem biztos nem. Aki egyszer félrelép, az félrelép máskor is. A vér nem válik vízzé. /Kiss József

forrás: mti/szigligeti-szinhaz.hu

Galéria

KultúraSzolnokDenevérAdélEinsteinSzigligeti Színházoperett