2024.05.27, Hétfő

Szolnokon tartották a Helyi Termék Éve újabb állomását

2016.03.03. 15:01

Szolnokon került megrendezésre a Helyi Termék Éve tájékoztatósorozat újabb állomása. A rendezvényt több mint egy éve szervezi közösen az FM, NÉBIH, NAK és Nemzeti Művelődési Intézet. A fordulókon állandó témákkal foglalkoznak a különböző szakterületek előadói, azonban a kérdések feltevésekor a főszerep a közönségnek jut, ahol minden kérdésre azonnali és szakszerű választ kaphatnak.

Dr. Barancsi Ágnes JNSZ Megyei MNVH területi referens köszöntötte a megjelenteket, és vezette fel a napi programot. Elsőként Németh Jánosné, élelmiszerbiztonsági felügyelő beszélt a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről, aki elmondta, hogyan értelmezzük az értékesítés területi hatályát, milyen jogszabályokat kell figyelembe venni az előállítás és eladás során, milyen dokumentumokat kell beszerezni, és hogy az egyes alapanyagokat és árufajtákat milyen körülmények között és hol szabad értékesíteni.

Kuti Beatrix, az FM minőségügyi szakreferense különös gondossággal tért ki a termékek szabályos jelölését illetően, megtudhattuk, hogy másképp néz ki a csomagolatlan és a csomagolt áru címkéje, utóbbi esetben ez még attól függően is változhat, hogy a terméket a közvetlen fogyasztónak, illetve kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek értékesíti a kistermelő.

Kontur Tamás, vidék- és térségfejlesztési szakreferens ismertette a hallgatósággal, hogy miként lehet kistermelői piacot nyitni és üzemeltetni. Előadásából világossá vált, hogy a vonatkozó szabályok mennyi könnyítést és engedményt tartalmaznak egy hagyományos piac kritériumaival szemben, amihez kapcsolódva Németh Jánosné, élelmiszerbiztonsági felügyelő lényegre törő előadásában kifejtette, hogy milyen higiéniai feltételekre kell odafigyelnie, és milyen dokumentumokat kell magánál tartania az értékesítést végző személynek.

Az elhangzott információk hatására azonnal megindult a jelen lévők között az ötletelés, a néhány percnyi szünet alatt az ízes-míves portékák megtekintése, kóstolgatása közben fejben vagy hangosan már mindenki a következő rendezvényre, piacra vagy vásárra gondolt.

A program folytatásaként Pallóné Dr. Kisérdi Imola, osztályvezető asszony beszélt az eredetvédelemről és a védjegyek jelentőségéről. Elmondta, hogy a HÍR védjegy programhoz milyen módon lehet csatlakozni, és ebből milyen előnyei származnak a tagoknak.

Azok után tehát, hogy rendelkezésre állt az alapanyag, megtermeltük az árut, kivittük a kistermelői piacra, és még értékesítettünk is, már csak egy kérdés maradhatott: hogyan kell adózni? A kérdésre a válaszokat Dr. Dencső Istvánné a NAV osztályvezetője adta meg, a legfontosabb tudnivalókat kiemelve. A téma terjedelmét és fontosságát tekintve akár egy egész napot is megért volna, de a rendelkezésre álló idő szűkösségének ellenére még így is rengeteg hasznos információ került birtokunkba.

forrás: nak.hu

Galéria

Helyi hírekSzolnokHelyi Termék Évekistermelőadózás