2024.05.22, Szerda

Tájékoztatás a szolnoki kutatófúrásról

2016.01.07. 11:28

Az O@GD Central Kft.-től kapott információk alapján tájékoztatjuk a lakosságot, hogy Szolnok város belterületén az O&GD Central Kft. a Szolnoki Bányafelügyelet engedélyével sikeres kutatófúrást végzett. A kutatófúrás célja kőolaj és földgáz telepek felkutatása volt. A kút tesztelése 2016. január 3-án megkezdődött. Ennek során a megnyitott rétegből feláramló földgázt fáklyán elégették. A tesztelés során információt nyernek a földgáz összetételéről és becsült mennyiségéről, valamint a földgázt tároló réteg tulajdonságairól.

A fúróberendezés január végén elköltözik a fúráspontról, ezzel a környéken, a fúrási tevékenység következtében megnövekedett teherforgalom megszűnik. Ezt követően a kút vizsgálata, fúróberendezés nélkül folytatódik.

A kút vizsgálata teljesen ellenőrzötten, a legszigorúbb környezet- és egészségvédelmi, valamint munkabiztonsági előírások betartásával történik.

A kút tesztelése után, amennyiben az gazdaságosan kitermelhető szénhidrogént tartalmaz, megközelítőleg 20 m x 15 m-es nagyságú terület marad meg, közepén egy körülbelül 2 m magas kúttal. A terület többi részén visszaállítják az eredeti állapotot, és rekultiválják.

A kút termeléséhez néhány hetes földmunkával járó vezetéképítés szükséges, ezen keresztül juttatják el a földgázt az előkészítő üzembe.  A vezeték nyomvonalán szintén visszaállítják az eredeti állapotot. Erre a munkára a tesztelést követően egy éven belül kerülhet sor.

A kút körzetében, zárt kerítés mögött csak vezetékek, szabályozó és érzékelő eszközök maradnak a végelegesen igénybe vett területen, amelyeknek a lakókörnyezetre gyakorolt hatása elenyésző.

Ráadásul egy hasonló rendszerű gázelosztó évtizedek óta működik a mostani ideiglenes fúrótorony szomszédságában, így a környéken élők pontosan tudhatják: ez a szerkezet valóban biztonságos és veszélytelen.

forrás: info.szolnok.hu

Galéria

Helyi hírekkutatófúráskőolaj telepekföldgáz telepekO@GD Central Kft