2024.07.25, Csütörtök

Tiszta Szívvel Szolnokért március 7-11.

2016.02.24. 17:59

A Tiszta Szívvel Szolnokért szűrőprogram Dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő kezdeményezésére indult útjára immáron 10 éve. A városban hagyománya van az egy héten át tartó, minden nap más helyszínen, a város több pontján megvalósuló egészségmegőrző, betegségmegelőző programnak. A program folyamatos sikerességét mutatja, hogy évről évre egyre többen ismerik fel a szűrések fontosságát a prevencióban. Az elmúlt évekhez hasonlóan a rendezvény idén is a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet munkatársai, valamint számos támogató szervezet közreműködésével valósul meg 2016. március 7-től 2016. március 11-ig.

A szűrőprogram során az egyes szűrési helyszíneken szív- és érrendszeri vizsgálatok (haskörfogat, magasság, testtömeg, BMI- index, testzsírszázalék, vérnyomás, pulzus, vércukor, koleszterin, triglicerid), zöldhályog (glaucoma) szűrés, komputeres szemészeti szűrővizsgálat, csontsűrűség vizsgálat, légzésfunkciós vizsgálat, hallásvizsgálat, szájüregi rákszűrés, bőrgyógyászati vizsgálat, dietetikai tanácsadás zajlik. A JNSZM-i Hetényi Géza Kórházban urológiai szűrővizsgálatra lesz lehetőség 2016. március 7-9-ig (hétfőtől szerdáig), míg ugyanezeken a napokon a Rendelőintézetben nőgyógyászati rákszűrésre és mammográfiai vizsgálatra is lehetőség nyílik.

Minden nap ingyenes lisztérzékenységi szűrővizsgálatra és tanácsadásra kerül sor. A Szolnoki Egészségfejlesztési Iroda (EFI) munkatársai egész nap várják az érdeklődőket egészségmegőrzéssel kapcsolatos tanácsadásra.

A JNSZM-i Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársa a Szenvedélybetegségek megelőzése és életmódtanács témakörökben várja a nap folyamán a lakosokat.

A SZIVE (Szolnoki Iskolavédőnők Egyesülete) rák megelőzés gyakorlati oktatást tart az érdeklődőknek ( emlő és here önvizsgálatának megtanítása oktatási segédeszközzel)

A nyitórendezvény napján a Vöröskereszt munkatársai 13.00-17.00 óráig várják véradásra a segíteni vágyókat!

A szűrési helyszíneken életmód és diétás tanácsokkal várják a lakosokat az egészségügyi szakemberek és a civil szervezetek képviselői.

„Pedálozzon az egészségéért!” - Jöjjön kerékpárral a szűrővizsgálatra!

Az elmúlt évben tovább bővült Szolnok kerékpárút hálózata. A szűrővizsgálatok helyszínein a Civil Városmarketing Kerekasztal egyesületei tartanak tájékoztatót Szolnok város kerékpárút-hálózatával, a biztonságos kerékpáros közlekedéssel és az aktív egészségmegőrzéssel kapcsolatban.

Helyszínek:

március 7. 10-17 óra Aba-Novák Agóra Kulturális Központ

március 8. 14-17 óra Verseghy Ferenc Könyvtár

március 9. 14-17 óra Kodály Zoltán Ének-zenei Ált. Isk.

március 10. 14-17 óráig VOKE

március 11. 14-17 óráig Szandaszőlősi Ált. Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Előző évek tapasztalatai…

A résztvevők egészségi állapotára általánosságban elmondható, hogy nagyon magas a szív-és érrendszeri, szemészeti, bőrgyógyászati és mozgásszervi problémákkal a szűrővizsgálaton kiszűrt betegek száma, ami sajnos megfelel az országos népegészségügyi mutatóknak, tehát Szolnok sem kivétel.

A szűrőhéten évről évre 3000-5000 vizsgálatot, 2008 óta több, mint 29.000 vizsgálatot végeztek el a szakemberek.

Statisztikai adataink szerint a megvizsgáltak kb. 40 %-nál találnak a szakemberek kóros értékeket és ezek 20 %-ában további szakorvosi kivizsgálás is szükséges volt.

A szűrőhét részletes programjairól a város honlapján, a tisztaszivvel.szolnok.hu weboldalon, valamint az esemény facebook oldalán tájékozódhatnak a lakosok.

forrás: info.szolnok.hu

fotó: jokortv.hu

Galéria

Helyi hírekSzolnokszűrővizsgálatTiszta Szívvelbetegségmegelőzés