2024.05.23, Csütörtök

Több ezer viharkár-bejelentés érkezett a biztosítókhoz júniusban

2016.07.02. 09:32

Csak júniusban több ezer kárbejelentés érkezett vihar miatt a biztosítókhoz.

Csak júniusban több ezer kárbejelentés érkezett vihar miatt a biztosítókhoz. A meteorológusok szerint időjárási szélsőségekre továbbra is számítani kell, áradásokra és aszályokra egyaránt fel kell készülni, és egészen augusztus végéig gyakran előfordulhatnak villámokkal járó viharok is.

A Groupama Biztosítóhoz a május 23-a óta tartó viharos időjárás következtében közel 8000 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett, a legtöbb, mintegy 1700 kárbejelentést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből jelentették az ügyfelek. A károk 70 százalékát, 300 millió forintot már kifizetett a biztosító.  
A biztosítótársaság a károk minél gyorsabb kifizetése érdekében átcsoportosította szakembereit a leginkább érintett területekre: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyékbe.
A Groupama közölte azt is, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálattal (OMSZ) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal közösen végzett felmérésük alapján a május 30-ára virradó zivataros éjszakán csaknem 140 ezer villámlás volt Magyarországon, ezzel összefüggésben a következő két napban 730 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett a biztosítóhoz.
A vizsgálatból kiderült, hogy a villámcsapások másodlagos hatása miatt - amikor nem az ingatlan közvetlen környezetében csap le a villám, de az érzékeny elektronikai berendezések a keletkező túlfeszültségtől tönkremehetnek - nagyságrendekkel több kárbejelentés érkezik, mint közvetlen hatás következtében. Az idén a májusi-júniusi időszakban a Groupama Biztosítóhoz érkezett 1540 villámlással kapcsolatos kárbejelentés több mint 90 százaléka a villámcsapások másodlagos hatásához köthető, és hasonló volt az arány az elmúlt években is.
    
A Generali Biztosítóhoz 2016. május 20. óta mintegy 7000 bejelentés érkezett viharok miatt, a károk becsült értéke pedig eléri az 500 millió forintot. A legtöbb kárt ebben az időszakban a villámcsapások okozták, de a viharkárok és a jégverésből eredő károk is gyakoriak voltak. Területi bontásban Pest megye, Jász-Nagykun-Szolnok, Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye voltak a leginkább érintettek. A legutóbbi, június 21-i jégesőt és vihart követően a biztosítóhoz nagyságrendileg ezer bejelentés érkezett a keleti országrészből, a legtöbb Békéscsabáról.
A biztosító megjegyezte: a klímaváltozás miatt a természeti katasztrófák 2000 és 2012 között világszerte összesen 1,7 billió dollár kárt okoztak, 2,9 milliárd embert érintettek, és 1,2 millió áldozatot követeltek.

Az Aegon Magyarországhoz júniusban 7051 kárbejelentés érkezett az időjárás miatt, a kárigény 685 millió forint volt. A bejelentések zöme (1043) Békés megyéből érkezett, ezt követte 791 bejelentéssel Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. A károk csaknem harmada viharból ered, 23 százalékuk villámcsapáshoz köthető, 19,5 százalékuk pedig jégveréshez.
Az Aegon azt tapasztalta, hogy idén június végéig kevesebb időjárás okozta kárbejelentés érkezett, mint tavaly, a kiszámíthatatlan időjárás miatt viszont nehéz megbecsülni, hogy augusztus végéig mekkora viharkárok lesznek. 

A K&H Biztosító arról adott tájékoztatást, hogy idén júniusban 1200 kárigény érkezett a biztosítóhoz összesen csaknem 60 millió forint értékben, az átlagos kifizetések értéke pedig 35 ezer forint volt. A legtöbb bejelentés Békéscsabáról, Gyuláról, Debrecenből, Budapestről és Pest megyéből érkezett, leggyakrabban pedig tetőbeázás, vagy villámcsapás okozta a kárt. A biztosító szerint az idei júniusi adatok nem kiugróak az előző évekhez képest, de nagyobb viharokra számítanak júliusban és augusztusban.

forrás: mti

Galéria

AktuáliskárigényBiztosításvillámcsapás