2024.05.27, Hétfő

VI. Óperenciás Bábfesztivál Mezőtúron

2016.05.02. 13:53

Mezőtúri Móricz Zsigmond Városi Könyvtár és a Mezőtúri Közművelődési és Sport KN Kft. ez évben is megrendezte az immár hagyományos bábfesztivált.

Mezőtúri Móricz Zsigmond Városi Könyvtár és a Mezőtúri Közművelődési és Sport KN Kft. ez évben is megrendezte az immár hagyományos bábfesztivált. Az idén a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodája is támogatta rendezvényüket, amely így egyben az országos verseny megyei elődöntője volt.

A találkozóra 12 csapat jelentkezett: Törökszentmiklós, Nagykörű, Tiszaföldvár, Kisújszállás - két csoport is - , Szolnok bábosai jöttek el a találkozóra, és a hat mezőtúri  csoporttal összesen 142 gyermek mutatta be  tudását egy szép tavaszi napon. A lelkes nézősereg – több, mint 500 - óvodás és kisiskolás gyermek élvezhette végig az egész napos előadássorozatot.

 

A szakmai zsűri -Szluka Judit és Majoros Ágnes bábművészek, valamint Achs Károly matemaitka szakos, magyar szakos tanár, drámapedagógus - által odaítélt díjak és helyezettek:

A „Legjobb előadás” díja:

(Továbbjutó Egerbe a Gyermekbábosok Országos Találkozójára)

Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Pánthy Endre Tagintézmény bábcsoportja Törökszentmiklósról,

Előadás címe: Kacor király

Felkészítő pedagógus: Hendrikné Antoni Ildikó

A „Legvirtuózabb mozgatás” díja:

Bóbita bábcsoport (Nagykörű)

Betanította és rendezte: Kiss Lajosné

Előadás címe: Kolontos Palkó

 A „Látványos előadás” díja:

Kalász szakkör (Szent István Katolikus Általános Iskola)

Betanította és rendezte: Garainé Bordács Márta és Pappné Beke Melinda

Az előadás címe: A hencidai aranyalma

A Teleki Blanka Gimnázium különdíja:

Kismanócska bábcsoport (Mezőtúri Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Ált. Isk. és Alapfokú Művészeti Intézmény II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolája)

Felkészítő pedagógus: Dr. Siposné Varga Ildikó, Salánki Anikó

Előadás címe: A fábaszorult hernyó

Különdíj:

Varázs Paraván Bábcsoport

(Mezőtúri Móricz Zsigmond Városi Könyvtár)

Betanította és rendezte: Kovács Gáborné Soltész Mária

Az előadás címe: A kék meg a sárga, avagy a hatrongyosi kakasok

Különdíj:

Csiribi Bábcsoport (Tiszaföldvári Kossuth Lajos Általános Iskola)

Betanította és rendezte: Vántusné Gulyás Mónika

Előadás címe: Kicsi dió

„A bábjáték nem egy történet illusztrációja, s nem is pusztán ötletparádé – bár ötlet és ügyesség nélkül ugyancsak elvérezne. Tulajdonképpen megrendítő, ahogy az ujjak hegyén egy rongydarabka, néhány semleges tárgy vagy ágacska átváltozik – tulajdonképpen csoda. Alázatból született csoda, hiszen az ember, a művész maga láthatatlan; természetes önmutogató hajlamát feláldozza. Minden teremtés lényege, hogy a teremtő átömleszt, odaad magából valamit, éppen lénye legértékesebb, legsúlyosabb részéből – lemond a teremtmény javára. S az ettől kezd el élni. A báb művészete is ezzel a teremtő káprázattal játszik, s mi, odalenn a széksorokban elfelejtjük a bábu anyagát, a varázslat megfogan: már elhisszük, ami különben lehetetlen. Így válik a racionalitásba kövült felnőtt egy estére ártatlan-bölcs gyerekké, a gyerek pedig uralkodóvá, szabaddá…” (Jókai Anna)

forrás: mezotur.hu

Galéria

Helyi hírekmezőtúrbábjátékbábfesztivál