2024.04.23, Kedd
A magyar tudományt ünneplik a Damjanich múzeumban
Szalay Ferenc facebook

A magyar tudományt ünneplik a Damjanich múzeumban

szolnok.hu

2016.11.10. 14:10

Ebből az alkalomból "Mi, magyarok" címmel szerveztek konferenciát, melyen olyan neves személyiségek tartottak előadást, mint Felföldi László, a néptánckutatás nemzetközi szaktekintélye vagy Keményfi Róbert, az etnikai térképezés európai szakértője.

Hirdetés

Idén második alkalommal rendezik meg a Damjanich János Múzeumban a Magyar Tudomány Ünnepét. 1825. november 3-án a pozsonyi országgyűlésen határozták el a magyar rendek a Magyar Tudományos Akadémia létrehozását. A Magyar Tudósok Világtalálkozóján (1996) döntés született arról, hogy ez a nap lesz minden évben a Magyar Tudomány Napja.

A rendezvényen Szalay Ferenc polgármester mondott köszöntőt, aki kiemelte a város kultúra és tudomány területén működő intézményeinek kiváló működését és együttműködését. Hozzátette, hogy a Szigligeti Színház, kórusaink, táncegyütteseink munkája tudományos megalapozottsággal még eredményesebb, mint ad hoc módon.

 

A nap folyamán mások mellett Kovács Mihály „A magyar néptánc határainkon túli határtalan sikerei a szolnoki Tisza Táncegyüttes külföldi vendégszerepléseinek tükrében” címmel tartott előadást, Cseh Géza főlevéltáros a forradalom utáni megtorlás megyei halálos áldozatairól beszélt.

AktuálisDamjanich János MúzeumMagyar Tudomány Ünnepe