2024.07.25, Csütörtök

A cianidszennyezésre emlékeztek Szolnokon

info.szolnok.hu

2017.02.01. 13:22

A legveszélyeztetettebb település kétségkívül Szolnok volt, mivel a városi vízmű közvetlenül a Tiszából nyeri az ivóvizet, sőt, a környező települések is innen kapják. Így a megyeszékhely közvetlen közelében 140 ezer ember tiszta vize került veszélybe.

Emlékezzünk, hogy soha ne történhessen meg a tragédia! – szól immár tizenhét esztendeje február első napján a figyelmeztetés. A Tisza Élővilágának Emléknapján arra a cianidszennyezésre emlékeztek, mely súlyos károkat okozott a szőke folyó élővilágának.

Tizenhét éve a Szolnok erdélyi testvérvárosához, Nagybányához közeli aranybánya zagytározója átszakadt, s százezer köbméternyi, cianidot és nehézfémeket tartalmazó szennyvíz zúdult a Lápos folyóba, majd onnan a Tiszába. A halálosan mérgező anyag több mint 1200 tonnányi halat pusztított el a folyó magyarországi szakaszán, azt, hogy súlyosabb katasztrófa nem történt, a vízügyi szakemberek zsenialitásának volt köszönhető. A felduzzasztott Tisza-tó tiszta vizével felhígították a szennyeződést.

 

A vízügyi szakembereink zsenialitása megóvott minket és a folyót a nagyobb bajtól, az összefogás, a lakosság fegyelmezettsége pedig segített átvészelni azt a tizenkét órát, amíg a szennyezett rész elhagyta városunkat – mondta a Tiszai hajósok terén tartott megemlékezésen Szalay Ferenc polgármester. – A folyó bámulatos megújulási képességét mutatja, hogy más a következő évben is megfigyelhettük a Tisza virágzását, a Tisza-tóban pedig két év múlva ugyanannyi hal volt, mint korábban.

A város vezetője felhívta ugyanakkor a fiatalok figyelmét arra, hogy vigyázzanak a folyóra, a bennünket körülvevő világra, s maradjanak olyan tudatos környezetvédők, mint amilyen a gyerekek többsége.

- A gyerekek gyorsan megtanulják, hogy szelektíven gyűjtsék a szemetet, vigyázzanak az őket körülvevő világra. Aztán felnőttként sokan megváltoznak, s már nem olyan fontos számukra a folyó, az erdő, az állatvilág. Fontos, hogy óvjuk világunkat, hiszen saját magunk életterét tehetjük tönkre, ha nem ezt tesszük – tette hozzá Szalay Ferenc.

 

A hagyományoknak megfelelően a megemlékezés résztvevői a gyaloghídról dobták be virágjaikat a Tiszába.

AktuálisSzolnokmegemlékezéscianidszennyezés