2024.03.29, Péntek

Az üzemeltető szerint nem veszélyeztette az egészséget a tiszatenyői ivóvíz

mti

2017.02.23. 08:33

Az üzemeltető szerint nem veszélyeztette a lakosság egészségét a korábban kifogásolt minőségű tiszatenyői ivóvíz. A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. szerdán az is közölte: a hatóság legfrissebb vizsgálati eredményei szerint a víz minden tekintetben megfelel a jogszabályi előírásoknak.

Hirdetés

A tájékoztatás szerint február második hetében kérte a TRV Zrt.-től a tiszatenyői víz minőségének javítását a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatala a kifogásolt értékek miatt. A társaság azonnal végrehajtotta a határozatban foglaltakat, a gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően sikerült a kijelölt határidőn belül megoldani a vízminőség javítását.


A cég felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy az ivóvízminőség-javító programot követően jelenleg is tartó monitoringidőszakban a kivitelező folyamatosan végzi azokat a beállításokat, amelyekkel az ivóvíz időszakosan előforduló és a megszokottól eltérő "íz- és illathatása" megszüntethető.


A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal hétfői tájékoztatása szerint Tiszatenyőn a vízhálózat két mintavételi pontján egy-egy mikrobiológiai és kémiai komponensnél határérték feletti értékeket mértek. Az üzemeltető TRV Zrt. határidőre teljesítette a határozatban előírtakat, az ismétlő vízminta minden komponensre nézve megfelel a jogszabályi előírásoknak.

 

Kazinczi István, a több mint 1600 lakosú Tiszatenyő polgármestere elmondta, a Törökszentmiklós és térsége ivóvízminőségét javító beruházást 2015. decemberben adták át, 2016 novemberében indult meg az új rendszeren keresztül a vízszolgáltatás. Az üzemeltető azonban "egy merőben más minőségű", az edényekben, a fürdőkben maradandó nyomokat hagyó ivóvizet juttatott a településre.
A problémát azonnal és később többször is jelezték a szolgáltatónak, ezzel párhuzamosan lakossági aláírásgyűjtés is zajlott.
Ideiglenes megoldásként javasolták, hogy az új kút vize helyett a régi kút kiváló minőségű vizét engedjék az új technológián keresztül a hálózatba.
A megvalósítást követően a panaszok megszűntek, amíg a szolgáltató ismételten nem kezdte az új kútból juttatni a vizet a rendszerbe. Kiemelte, a pályázat tervezési szakaszában többször jelezték, hogy nem a kúttal, hanem az elöregedett - részben azbesztből készült - hálózattal van gond, és annak cseréje indokolt. Közölte, hogy azt a tájékoztatást kapták az irányítóhatóságtól, hogy az Európai Unió csak az új kút fúrását és az ahhoz kapcsolódó technológiát támogatja, hálózati csövek cseréjét nem.

 

A tiszatenyői önkormányzat internetes közösségi oldalán is közzétett határozatban a megyei kormányhivatal járási hivatala egyebek mellett elrendelte a tiszatenyői vízműtelepen levő műtárgyak műszaki felülvizsgálatát, mosatását, a vízkezelés során adagolt vegyszerek mennyiségének felülvizsgálatát, az érintett közkifolyók és ivóvízhálózat-szakaszok műszaki felülvizsgálatát és mosatását, a szolgáltatott ivóvíz mangántartalmának vizsgálatát.

 

A csaknem egymilliárd forintos ivóvízminőség-javító beruházás Törökszentmiklóson és külterületi lakott részein, valamint Kuncsorba, Örményes, Tiszabő és Tiszatenyő településen valósult meg. A projektet 85 százalékban az EU támogatta, a hiányzó összeget a Belügyminisztérium önerőalapjából finanszírozták. A fejlesztésre az ivóvíz mangán-, nátrium-, ammónium-, vas-, nitrit- , arzén- és vastartalmának határértékre csökkentése érdekében volt szükség.

AktuálisivóvízJász-Nagykun-Szolnok megyeTiszatenyő