2024.05.08, Szerda

Magyar Örökség-díjat kapott a Szolnoki Művésztelep

info.szolnok.hu

2017.03.26. 07:00

Magyar Örökség-díjat kapott a 115 éves Szolnoki Művésztelep, az elismerést szombaton vette át Budapesten Verebes György és Pogány Gábor Benő a Magyar Tudományos Akadémián dr. Hámori József professzortól, a város díszpolgárától. Az ünnepségen a művésztelep alkotói közül többen is részt vettek.

Szolnokon a Zagyva folyó partján, a régi vár helyén, egy hatalmas park mélyén megbúvó két épület 6-6 műtermében háborúk, forradalmak, rendszerváltások, felújítások és újjáépítések sodrában 115 év óta folyamatos alkotómunka folyik.

Pogány Gábor Benő szobrászművész szervezésében és elnökletével a 2002-ben újraalakult Szolnoki Művészeti Egyesület a telep művészeti vezetőjével, Verebes György festő-művésszel és a kolóniát fenntartó városvezetéssel egyetértésben visszatértek a műtermek alapításkor bevált, beutalásos rendszerű működtetéséhez. Azóta fiatal művészek, többször külföldi meghívottak is hosszabb-rövidebb időre váltják egymást. Egyéni kiállításokkal, évi rendszerességgel megrendezett országos tárlatokkal, nyitott műtermekkel, a város terein rendezett bemutatókkal, oktató tevékenységgel ismét a régió központi kulturális helyszínévé emelték a művésztelepet. Tevékenységük minőségével a szolnoki kolónia ismét hazai képzőművészetünk látóterébe került.

A Magyar Örökség díj nemcsak a Szolnoki Művésztelep 115 esztendejének folyamatos művészi munkáját ismeri el, de a folytatásban rejlő, nélkülözhetetlen bizalmat is jelzi.

(Forrás dr. Egri Mária)

AktuálisSzolnokSzolnoki MűvésztelepMagyar Örökség Díj