2024.06.13, Csütörtök

Kardiológiai konferencia zajlik Szolnokon

mti, info.szolnok.hu

2017.04.21. 08:26

A Szolnok Szívügyünk Alapítvány és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház Tudományos Bizottsága április 20-21-én 18. alkalommal tartja a Szolnoki Kardiológiai Nap tudományos konferenciát a Garden Hotelben.

A rendezvény jelmondata és fő üzenete ezúttal: „SZÍVRE VÁRVA”, mivel januárban volt 25 éve, hogy Merkely Béla elvégezte az első magyarországi szívátültetést.

A konferenciát megelőzően a Hetényi kórházban tartott sajtótájékoztatón és ünnepélyes megnyitón dr. Herczeg Béla főorvos, a Szolnok Szívügyünk Alapítvány nevében köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót dr. Ónodi-Szűcs Zoltánnak, az EMMI egészségügyért felelős államtitkárának.

A szolnoki kórház az utóbbi évek sokmilliárdos fejlesztése eredményeként egy modern, a mai elvárásoknak megfelelő kórházzá vált. S bár az állam átvette a kórházak irányítását, jó látni, milyen sokat tesznek a helyi döntéshozók azért, hogy a lehető legtöbbet lehessen kihozni az egészségügy átalakításából.

 

Szalay Ferenc polgármester elmondta, fontos, hogy a megyei kórház a megyei egészségügy csúcsa legyen. Megemlítette, hogy ő volt az egyik kezdeményezője annak, hogy a megyei kórházak leüljenek egy asztalhoz áttekinteni, miben tudják segíteni egymás munkáját, és megosszák tapasztalataikat. Elismerően szólt a polgármester az intézmény kardiológiájának nagyléptékű fejlődéséről is.

A konferencia fontosságát hangsúlyozta Dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő, aki kiemelte, a rendezvény közel két évtizedes múltja bizonyítja, hogy a szolnoki kardiológiai centrum lépést tart a tudományág ütemes fejlődésével és a lehető legmodernebb eszközökkel segíti a betegek gyógyulását.

Prof. Dr. Szabolcs Zoltán Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikát képviselve az első magyar szívátültetés negyedévszázados jubileuma kapcsán elmondta, büszkék arra, hogy a tízéves túlélés 80, míg a 20 éves 45%-os hazánkban. A szolnokihoz hasonló centrumoknak nagy szerepe van abban, hogy a szívátültetésre várók listája növekedhessen.

 

Amint azt Herczeg Béla elmondta, az első magyarországi szívátültetésről eltelt idő valóban a magyar kardiológia ellátás soha nem látott robbanásszerű fejlődését hozta. Az országban, így Szolnokon is sorra nyíltak a szívkatéteres laborok, és radikálisan csökkent hazánkban a szívinfarktusos halálozás. Ezzel összefüggésben, illetve ennek hatására jelentősen nőtt a születéskor várható élettartam. Egyre több és több beteg élte és éli túl a szívinfarktusát, sok esetben gyarapítva ezzel a potenciális szívelégtelenségben szenvedők számát. Az ellátás színvonalában hazánk elérte, helyenként meg is haladta az európai átlagot, a szívtranszplantáció vonatkozásában pedig a világ élvonalába került.

 

Ma Magyarországon 300 ezer szívelégtelenséggel élő beteget kezelnek és több százra tehető azok száma, akiken csak a szívátültetés segíthet. Tavaly 63 beteg került fel a szívátültetési várólistára, összességében 109-en fordultak meg a listán. A Szolnoki Kardiológiai Centrum referálása alapján éppen néhány hete kapott új szívet a Városmajori Klinikán egy szolnoki beteg. Az alapítvány és a megyei kórház szeretnénk hozzájárulni a további fejlődéshez, ezért választotta az idei konferencia fő motívumaként a szívtranszplantáció és a szívelégtelenség kérdéskörét.

AktuálisSzolnokkardiológiaHetényi Géza kórházSzolnoki Kardiológiai Nap