2024.03.28, Csütörtök

Black Swan katonai gyakorlat bemutatót tartottak Szolnokon

szolnok.hu, mti

2017.07.13. 09:01

A többnemzeti hadgyakorlaton egy esetleges terrortámadást szimuláltak.

Hirdetés

A Black Swan 2017 nemzetközi katonai gyakorlat VIP napján a szolnoki helikopterbázison Áder János köztársasági elnök és Simicskó István honvédelmi miniszter is megtekintette a katonák statikus és dinamikus bemutatóját.

A gyakorlat során a magyar fél vezeti azt a többnemzeti különleges műveleti komponensparancsnokságot, amelynek alárendeltségében magyar és nemzetközi különleges műveleti osztagok gyakorlatoznak a szárazföld, a haditengerészet és a légierő elemeinek bevonásával.

 

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Simicskó István elmondta: elismerést vált ki a szövetségesek részéről is, hogy jelentős mértékben erősödött a magyar haderő különleges műveleti képessége az elmúlt időszakban - mondta a honvédelmi miniszter szerdán Szolnokon.

Simicskó István a Saber Guardian 2017 nemzetközi gyakorlatsorozat Black Swan 2017 elnevezésű különleges műveleti gyakorlata sajtónyilvános napján hangsúlyozta: először bízták a magyarokra egy többnemzetiségű egység vezetését, azt eddig mindig az amerikaiak vezették. A mai modern hadviselés időszakában a legjobban a különleges műveleti tudással rendelkező katona alkalmazható.

A miniszter hangsúlyozta: a megváltozott kihívások, így az asszimetrikus fenyegetés, nemzetközi terrorizmus, a tömeges illegális migráció, valamint a rendelkezésre álló források ésszerű felhasználásának szükségessége indokolta egy gyorsan reagálni képes, korszerű, könnyű fegyverzettel felszerelt, egységes irányítás alatt működő, a hagyományos katonai szervezetekkel nem, vagy csak korlátozottan megoldható feladatok végrehajtására speciális harceljárásokat alkalmazó katonai szervezet létjogosultságát.

AktuálisSzolnokszolnoki helikopter bázisBlack Swan