2024.03.29, Péntek

Egyenlőre elegendő a vízkészlet a Jászságban

kotivizig.hu

2017.07.21. 10:56

Szerény mértékű csapadék, alacsony vízállású folyók és magas hőmérsékletek jellemezték az elmúlt időszakot, miközben az átlagot jóval meghaladó mezőgazdasági vízfelhasználás tapasztalható.

Hirdetés

A kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzet ellenére a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság hatásterületén betározott, 204,85 millió köbméteres – dinamikusan megújuló – vízkészlet jelenleg elegendő a térségben megnövekedett gazdasági célú és ökológiai vízigények kielégítésére.

A KÖTIVIZIG - felkészülve a várható vízhiányos időszakban jelentkező plusz vízmennyiség biztosítására – június 25-ére 10 centiméterrel megemelte a Tisza-tó nyári duzzasztási szintjét, ami körülbelül 10 millió köbméter többlet vízkészletet jelent. Ugyancsak megnövelték a Nagykunsági-főcsatona I. bögéjének vízszintjét 10 centiméterrel, ami július 7-re fejeződött be.


Jelenleg az igazgatóság rendelkezésre álló, dinamikusan megújuló vízkészlet 204,85 millió köbmétert tesz ki, ebből 172 millióval részesedik a Tisza-tó, 12,81 millióval a Nagykunsági- és a Jászsági-főcsatorna, 14,45 millióval a jelentősebb holtágak, a fennmaradó mennyiséget pedig vízvisszatartásra alkalmas, illetve kettős működésű csatornák, és kisebb tározók fogadják be.
Eközben a térségben kialakult csapadékhiány miatt számottevően megnövekedtek a mezőgazdasági vízigények, az átlagosnak tekinthető 2011-es esztendő első félévi 29 millió köbméteres igényével szemben idén június 30-ig 43 millió köbméter vizet használtak fel a gazdálkodók. A víz szétosztásában kiemelkedő a Nagykunsági-öntözőrendszer szerepe (31,6 millió köbméter), ezt követi a Jászsági-főcsatorna (6,6 millió), majd a Gástyási öntözőrendszer (2,7 millió).

A térségi vízátvezetés és az ökológiai vízpótlás szintén meghaladta az átlagos 2011. évi értéket, amely a csatornák kihasználtságát tovább növelte. A térségi vízátvezetés június 30-ig 106,6 millió köbmétert ért el, ami 11,7 millió köbméterrel több, mint az ebben az időszakban szokásos. E célra a legtöbb víz a Hortobágy-Berettyóba (85,3 millió köbméter), a Millér-főcsatornába (11 millió) és a Hármas-Körösbe (10 millió) jutott a Tiszából.


A gravitációs vízpótló útvonallal rendelkező holtágak vízszintje megfelelő, jellemzően a maximális üzemvízszint tartása történik. A gravitációs vízpótlási lehetőséggel nem rendelkező holtágak vízszintje azonban folyamatosan apad. Leggyorsabban a Szajoli-, a Gyova-Mámai-, és a Tiszaugi-Holt-Tisza vízállása csökken. Utóbbi vízszintje július 10-én már az ökológiai szint alá csökkent, amiről tájékoztattuk az érintett község önkormányzatát, egyúttal felajánlottuk a műszaki segítséget.
Egyelőre tehát valamennyi térségi vízigényt ki tud elégíteni az igazgatóság. Viszont ha a folyókon nem érkezik megfelelő vízutánpótlás, és a vízmérleg hiányt mutat, az akkor első lépésként a Nagykunsági-főcsatorna I. bögéjében betározott többlet vízkészlet felhasználása szükséges, csak ezt követően kerülhet sor a Körös-völgyi vízpótlás első ütemű korlátozására, másodpercenként 5 köbméterrel való csökkentésére.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok megyeKözép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságvízkészlet