2024.03.28, Csütörtök

Több mint félezer program Jász-Nagykun-Szolnok megyében a könyvtári napokon

mti

2017.09.29. 14:18

72 település 84 intézménye szervezi a találkozókat az Országos könyvtári napok keretében október 2-től 8-ig.

Hirdetés

Több mint félezer programot valósít meg - közölte a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény igazgatója pénteken sajtótájékoztatón.

Czakóné Gacov Katalin elmondta: az eseménysorozat idén a Csak tiszta forrásból! összefoglaló címet kapta, Bartók Béla Cantata Profana című művének záró gondolata nyomán. A "tiszta forrás" környezetünk szépségeinek védelmére, megbecsülésére, de múltunk és hagyományaink tiszteletére is utal - fogalmazott. 
A program kiemelkedő eseménye az október 8-i Könyves Vasárnap! esemény, amikor rendkívüli nyitvatartással, beiratkozási akciókkal, családi programokkal, meglepetésekkel várják az érdeklődőket a könyvtárak.     

A Kossuth téren népi játszóteret állítanak fel, a könyvtárban kézműves foglalkozások, okosjátékok bemutatója, íjászkodás és családi akadályverseny színesíti a programot.     

Október 3-án ismeretterjesztő- és mesefoglalkozásokat tartanak a vízről kisiskolásoknak.

Október 4-én a Verseghy Ferenc Könyvtárban, majd a Hild Viktor Könyvtárban író-olvasó találkozót szerveznek Beck Andreával, A Titoktündér című könyv írójával.

Október 6-án, Telegdi Ágnessel, az Ó, azok a csodálatos állatok! című mű írójával és fotósával találkozhatnak az érdeklődők a Verseghy, a Hild és a szandaszőlősi könyvtárban. Ugyanezen a napon mintegy 20 kilométer hosszú kerékpáros emléktúrát szervez a szolnoki csata helyszínein az Auriga Centrum Tagság.     

Október 8-án a Hild, majd a Versgehy könyvtárban a Vízipók Csodapók mesemusicalt mutatja be a Szabad Ötletek Színháza, majd kihirdetik az Olvassuk ki Európát! gyerekeknek szóló olvasópályázat eredményeit. Az eredményhirdetést követően Kiszelyné Tóth Anett Drakuláról szóló előadását hallgathatják meg az érdeklődők.       

A felnőtteknek szóló programokról Vona-Gődér Krisztina, a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény  Felnőttolvasó-szolgálatának könyvtárosa elmondta, hogy október 3-án Sándor Anikóval, A te utad című könyv szerzőjével találkozhatnak a könyvtárba látogatók. Október 5-én ifj. Verseghy Ferenc lesz a vendég, az ő életének főbb momentumairól hallhatnak a résztvevők a Verseghy-emlékév alkalmából.     

Gálné Weigert Éva, a szolnoki Hild Viktor Könyvtár tagintézményvezetője szólt arról, hogy október 4-étől egy héten át Bódi Anikó mandalakiállítása lesz látható. Október 7-én irodalmi sétához lehet csatlakozni a Tisza és a Zagyva partján. Október 8-án a Hild Viktor könyvtár is rendkívüli nyitvatartással, izgalmas programokkal várják a családokat.     

Az eseménysorozatot a Nemzeti Kulturális Alap  valamint az Informatikai és Könyvtári Szövetség támogatja.     

Részletes program a www.szolnokikonyvtar.hu vagy a http://osszefogas.kjmk.hu oldalon található.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok megyeOrszágos könyvtári napokVerseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény