2024.04.24, Szerda

A lakók megtiltanák a Tisza-híd felé kanyarodást Szolnokon

www.szoljon.hu

2017.10.29. 13:32

A Dózsa György utcai lakosok szerint utcájuk élhetetlen lett azóta, amióta megfordult a forgalom.

Hirdetés

 

Az autó­sok délutánonként „surranóutcának” használják, hogy hamarabb rákanyarodhassanak a Tisza-hídra. Az állandó dugók, a zaj és a benzingőz mindennapos.

A lakosoknak azonban van egy ötletük…

– Nem kell sokat magyarázkodni, mi a problémánk – mutat végig az autókkal teli utcán Lakatos Sándor és felesége, Dóra. Hétköznap délután, fél öt van, a hídra kanyarodó kocsisor vége a ­patika, azaz az utca legelején áll. A benzingőz az orrot facsarja, s bár ma derült, napsütéses az idő, minden ablak zárva.

– Három gyermekünk van, ilyentájt szoktunk hazajönni az oviból, bölcsődéből. Alig merem elengedni a kezüket, úgy szorítom, nehogy bárhol is lelépjenek a járdáról – meséli az édesanya.

Mondatait élénk dudálás szakítja félbe, egy autós szeretne kiállni a saját garázsából. Egyelőre reménytelen a dolog, várni kell, míg néhány kocsi megindul, így kialakul egy kis „hézag”, ahová be kell tolatnia.

Van időnk, hogy beszélgessünk a sofőrrel. Az asszony elárulja, az utca végén ő jobbra fordulna, mert a vasútállomásra „igyekezne” a lányáért, de nincs mit tennie, neki is ki kell várni a sort, amíg szépen lassan, lépésben felhajt az előtte sorakozó kocsisor a hídra.

Márpedig tapasztalatok szerint négy óra után mindenki arrafelé igyekszik, az egyirányú Dózsa­ György utcát mintegy surranóutcaként használva.

Egy szintén az utcában élő nyugdíjas házaspár, Szabadosék a piacra indulnak. S bár van autójuk, gyalog közlekednek.

– A délutáni közlekedési káosz­ miatt alakítottuk át napirendünket. Délelőtt elintézzük a „kocsis” ügyeket, délután három után viszont csak azokra a helyekre megyünk, melyek gyalog megközelíthetőek.

„Amióta tavaly ősztől megváltoztatták a forgalmi rendet az utcánkban, mindenki élete „felfordult””

– bólogatnak az idősek.

Szerintük a Dózsa György utca élhetetlen lett, az állandó délutáni dugók, a zaj és a büdös nagyon sok kellemetlenséget okoz az itt élőknek, akik attól is tartanak, hogy ingatlanuk értéke emiatt jelentősen csökkent.

Az utca lakói változtatást sürgetnek.

Tudják, értik, hogy a forgalom újbóli megfordításához nem érdemes hozzányúlni, ők mást kérnek az önkormányzattól: tiltsák meg az autósoknak a Dózsa György utca irányából a Kossuth Lajos­ út felé a balra kanyarodást.

Így az autósoknak nem lesz érdemes behajtani az utcába abban reménykedve, hogy hamarabb feljuthatnak a hídra – azaz (remélhetően) maradnak az Ady Endre úton. Az utca lakosai egy emberként álltak az ötlet mellé, mellyel kapcsolatban aláírásgyűjtést is szerveztek.

Nemrégen az írásbeli kérést eljuttatták az önkormányzatnak is.

Kérdésünkre, hogy a város tud-e, akar-e érdemben foglalkozni a helyiek kérésével, az önkormányzattól azt a választ kaptuk, hogy csak a megfelelő forgalomtechnikai szakmai, szakértői vélemény alapján tudják ezt megvizsgálni. Ezért az önkormányzat megrendelte az ügyben szükséges szakértői véleményt, ennek alapján hozzák meg a döntést.

Tavaly változott a forgalmi rend

Tavaly szeptember 1-től a Dózsa­ György utca és az Arany János utca forgalmi rendje is megváltozott. A két érintett utca forgalmi iránya felcserélődött, mely során a Dózsa utca az Ady Endre út irányából, a Kossuth Lajos út irányába egyirányú lett.

Ezen forgalmi rend feladatát korábban az Arany János utca látta el, ahol a Kossuth Lajos út irányába biztosított volt a mindkét irányba való kikanyarodás. Az utcák forgalmi rendjének megváltoztatása során a kihajtási lehetőség a Kossuth út irányába nem változott meg. Ezen változtatást az érintett utcák lakóinak kérésére vizsgálták meg és hajtották végre.

 

AktuálisSzolnokTisza-hídforgalomautódugó