2024.03.29, Péntek

Karcagon ülésezett a Megyei Közgyűlés

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat

2017.11.18. 21:45

Az ülésen beszámoló hangzott el a Karcagi Járási Hivatal tevékenységéről, tájékoztatót fogadtak el a megye lakosságának egészségi állapotáról, valamint a képviselők támogatták a Megyei Önkormányzat csatlakozását a 2018. évi Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjrendszerhez.

Hirdetés

Kihelyezett ülést tartott Karcagon, a Városházán a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés.

A karcagi járási hivatal már második alkalommal számol be munkájáról a testület előtt, ezért Hodos Julianna hivatalvezető asszony elsősorban az előző tájékoztató óta eltelt 8 hónap eredményére koncentrált. 
A megye lakosságának egészségi állapotáról, az egészségromlást kiváltó vélelmezett okokról és a szükséges tennivalókról szóló tájékoztató tárgyalására Dr. Beke Gabriella megyei tisztifőorvos mellett meghívást kapott Nagyné László Erzsébet, a karcagi Kátai Gábor Kórház főigazgatója is. 
A karcagi egészségügyi intézmény a város legnagyobb munkáltatója. Jelenleg 483 fekvőbeteg ággyal rendelkezik, az elmúlt 10 évben számos fejlesztés valósult meg a kórházban, amelyet így a változások korszakának lehet nevezni – tájékoztatta szóban a közgyűlés tagjait a kórház vezetője. 
A tájékoztatóból kiderül, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye lakosságának halálozási mutatói a legtöbb vizsgált halálok tekintetében rosszabbak az országostól, viszont a tendencia csökkenő. Járványügyi tekintetben jelentős eredménynek értékelhető a kötelező védőoltások tekintetében a kiemelkedően jó megyei átoltottság elérése és fenntartása, melynek segítségével számos fertőző betegség megelőzhető, megszüntethető. Az egészségügyi ellátás terén elért jelentős eredmény, hogy a megyében az egészségügyi szolgáltatók esetében sok pályázati beruházás zajlott és van folyamatban, amelyek a kórházakban, rendelőintézetekben az épületek felújítását, építését és a műszerezettség javítását szolgálják.

A napirendi ponthoz számos képviselői kérdés érkezett – például az orvos elvándorlás tendenciája, védőnők helyzete, táppénzre vonatkozó adatok, betöltetlen orvosi praxisok helyzete -, amelyek nagy részére a helyszínen választ is kaptak a kérdezők. 

A megyei közgyűlés döntött arról, hogy a megyei önkormányzat csatlakozik 2018.évben is a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjrendszerhez, s arra egy millió forint összegű forrást tervez a jövő évi költségvetésben.

AktuálisKarcagJász-Nagykun-Szolnok Megyei KözgyűlésJász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat