2024.04.28, Vasárnap

Etiópiában az Erta Alle vulkán környékét fedezi fel társaival egy szolnoki tanár

Szolnok TV

2017.12.15. 10:00

Kelet-Afrikába utazik egy szolnoki földrajz-biológia szakos tanár. A Verseghy Gimnázium pedagógusa Etiópiában az Erta Alle vulkán környékét fedezi fel társaival. A tapasztaltakat tanóráiba is beépíti.

Hirdetés

Ma még földrajz órát tart és hazai kőzetekről tanít, jövő héten azonban már Kelet-Afrikába, Etiópiába utazik a Verseghy Ferenc Gimnázium pedagógusa. Bodor Tibor tanár úr Islandon, Indonéziában és a környező országokban is járt már. Szabadidejében sokat és szívesen utazik, fedez fel új helyeket. Etiópiai utazása több szempontból is jelentős. 


-”Számomra régi álom volt, de egy szomorú eseményhez kötődik ez. 5 évvel ezelőtt 2012. január 17-én támadás érte az Erta Alle vulkán környékén táborozó turistákat. Köztük magyarokat is. Ott 5 turistát lelőttek, kivégzés szerűen. Köztük volt két magyar is a szegedi egyetem oktatói”-mesélte Bodor Tibor, a Verseghy Ferenc Gimnázium pedagógusa. 

Az elhunyt geográfus és kutató orvos emlékének szentelik szegedi kollégáival a jövő heti expedíciót. Az út nem veszélytelen tehát. Ezúttal is több mint 10 védőoltást kapott. Szállásuk lefoglalva, útvonaltervük is elkészült. Túrájuk során tengerszint alatti részről indulnak és 2500 méter magasig jutnak fel, ahol már nulla fok körüli hőmérséklet lesz a sátorban. A viszontagságos út azonban bőven megéri. 

Bodor Tibor tanár : 
-”Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha felkapaszkodunk a kráter peremére, akkor ott láthatjuk az izzó lávát. Egyébként az idén túl is csordult ez a lávató. „ 


Ez egy különleges élmény lesz - mondta az utazó. Mind a biológia, mind a földrajz órákon használni tudja majd diáit, élményeit. Ezért is kedvelik diákjai. 

-”Nagyon érdekes, sokkal jobb mintha a könyvekből tanítana. Tud személyes érzelmeket belevinni a tananyagba és így sokkal könnyebb figyelni órán”-mondta el Balogh Ilka. 

Így támogatja egymást a pedagógiai munka, az elméleti tudás és a hobbi. Bodor Tibor tanár úr túratársaival jövő szerdán indul Kelet-Afrikába, ahonnan január elején tér majd haza.

AktuálisSzolnokVerseghy Ferenc GimnáziumErta Alle vulkánEtiópia