2024.04.25, Csütörtök

Jubilál a Kiskörei Szakaszmérnökség

Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság

2018.01.04. 12:37

45 gyertya díszíti a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnökségének születésnapi tortáját, a szervezeti egység ugyanis 1973. január elsejével jött létre.

Hirdetés

Az ország egyik legszárazabb térségében az öntözéses gazdálkodás lehetőségének széles körű megteremtésére hivatott a Kiskörei Vízlépcső, amit 1967-ben kezdtek építeni és 1973. május 16-án avattak fel.

A magyar vízgazdálkodás méltán legnagyobb művének nevezett létesítmény azóta is az ország kritikus infrastruktúra hálózatának nélkülözhetetlen eleme, meghatározó szerepet tölt be az egész Alföld társadalmi és gazdasági életében. A vízlépcső és a tározóhoz kapcsolódó létesítmények kezelése, üzemeltetése kiemelt feladat, amelynek ellátására hozta létre 1973. január elsejével Nagy Illés, a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság akkori vezetője a Kiskörei Szakaszmérnökséget, átvéve egyes területeket, vízgazdálkodási létesítményeket, folyó- és csatornaszakaszokat, s nem utolsósorban szakembereket a Szolnoki, a Karcagi és a Jászkiséri Szakaszmérnökségektől. 
A Kiskörei Szakaszmérnökség első vezetője Berényi Árpád lett. Őt követte Récsey Gyula, Tiszay József és Fejes Lőrinc.

 

AktuálisKözép-Tisza-vidéki Vízügyi IgazgatóságKiskörei Szakaszmérnökség