2024.03.28, Csütörtök

Megtartotta évnyitó ülését a Területi Tűzmegelőzési Bizottság

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.02.09. 12:30

A 2017-es esztendőt a folyamatos gyarapodás, ezzel együtt a természet erőivel folytatott állandó küzdelem határozta meg.

Hirdetés

A bizottság a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon ülésezett, ahol az első napirendi pontban Matuska Zoltán tű. ezredes, megyei igazgató foglalta össze az elmúlt évet tűzvédelmi szempontból.

Az előző évek átlagához képest a tűzesetek száma növekedett, az emelkedés elsősorban a különösen meleg és száraz nyári időszakra vezethető vissza. Az időjárási viszonyok, főképpen a heves viharok miatt az év egyes időszakaiban, ha kis mértékben is, de a műszaki mentések száma is emelkedett. Elsősorban a szél és az esőzések okozta károk felszámolásába kellett nagyobb erőket bevonni, ezen a területen remekül működött együtt a hivatásos és önkéntes állomány.
A legnagyobb tűzeset a Hortobágyi Nemzeti Parkot érintette, 2017 augusztusában mintegy ezer hektáron pusztítottak a lángok. A Nagyiván közelében fellobbant tűzhöz több megyéből is riasztottak tűzoltókat, Jász-Nagykun-Szolnok megyéből a tiszafüredi, a karcagi, és a szolnoki egységek avatkoztak be, csaknem huszonnégy órán át tartó munkával és két honvédségi helikopter segítségével oltották el a lángokat.
Ezen a kirívó eseményen kívül a tűzesetek két nagy területen jelentkeztek, a szabadtéri tüzek és a háztartásokban bekövetkezett esetek formájában. Az igazgatói tájékoztatásból kiderült, hogy a tűzmegelőzést szolgáló figyelemfelhívásokkal éppen azt a korosztályt és társadalmi réteget nehéz elérni, amelyik a legveszélyeztetettebb e téren. Az idősekre, a tanyákon élőkre, a nehéz szociális helyzetben lévőkre kell a figyelmet fókuszálni, a háztartásokban előforduló tűzesetek kárvallottjai ugyanis sokszor közülük kerülnek elő.
Védelmük érdekében többféle kampányt is folytatott a bizottság, mindezt idén még szélesebb körben kell folytatni, jelentette ki az igazgató.


Kovács Krisztián tű. alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő ismertette az elmúlt év cselekvési programját. Tavaly hatvankét rendezvényt szervezett a bizottság a megyében, ez kétszer annyi, mint 2016-ban. Sikeres akció volt a szén-monoxid-riasztók családokhoz juttatása, ebbe a programba a kéményseprőket is bevonta a bizottság. Egész évben mindössze négyen szenvedtek szén-monoxid-mérgezést a megyében, de senki nem veszítette el az életét a mérgező gáz miatt, valamennyi érintett felépült. Kifejezetten nagy siker övezte az országos testület alkotói pályázatát, amelyen első helyezést is sikerült megszerznie egy karcagi diákcsapatnak. A gyermeknapon nyitott laktanyákkal vártuk a családokat, és nagy segítség az aratást megelőző tűzvédelmi program, amelynek már több éves hagyománya van a megyében.

A bizottsági ülésen arról is szó esett, hogy a figyelemfelhívó anyagok, plakátok, szórólapok terjesztésében hogyan tudnak bekapcsolódni a bizottság partnerei, miként lehet a lakosságot a leghatékonyabban elérni. Az ülést igazgatói végszó zárta, Matuska Zoltán tű. ezredes folyamatos éberséget kért a megjelentekről, egyúttal az idei évi célok között a tűzesetek számának csökkentését, az állampolgári felelősségvállalás erősítését határozta meg.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságTűzmegelőzési Bizottság