2024.04.19, Péntek

Újra megelevenedik a dicsőséges szolnoki csata

szolnok.hu

2018.02.26. 14:25

Huszonkettedik alkalommal idézik fel a hagyományőrzők az 1849. március 5-i szolnoki csatát, a hadijátékra lengyel, cseh és osztrák hagyományőrzőket várnak.

Hirdetés

Udovecz György, a Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnöke és Szalay Ferenc polgármester ezúttal is színvonalas, látványos programot ígér.

1849. március első napjaiban a császáriak tartották megszállva Szolnokot. A haditerv szerint Vécsey Károly gróf Szanda felől színlelt támadással magára vonja a császáriak figyelmét, ez alatt Damjanich János tábornok serege Cibakházánál átkel a Tiszán, és lopva megközelíti Szolnokot. Ma már mindenki tudja, hogy a haditerv fényesen bevált, bár nem úgy, ahogy eredetileg tervezték. A szolnoki csata volt a dicsőséges tavaszi hadjárat megindításának kulcsa, mivel így a Tisza valamennyi átkelője magyar kézre jutott és ez lehetővé tette a csapatok gyors átcsoportosítását.

A szolnoki csata fényes győzelemmel ért véget. A császári hadvezetés katasztrófaként értékelte a szolnoki csatát, mert az ellenfél részéről ilyen összehangolt támadásra még nem volt példa korábban.

A 169 éve történt ütközetre emlékezve a "Szolnoki csata" hadijátékot 22. alkalommal rendezi meg Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának megbízásából az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ és a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány. Az esemény a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség helyőrségi alakulatai, Szolnok Megyei Jogú Város, illetve Jász-Nagykun-Szolnok Megye önkormányzatai, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség tagegyesületeinek támogatásával valósul meg.

A 2018-es hadijátékon 16 lovas, 200 hagyományőrző katona, 7 ágyú vonul fel. A Császári-Királyi Védelem parancsnoka Udovecz György hagyományőr ezredes, a támadó magyar királyi seregek parancsnoka Heim Sándor hagyományőr őrnagy. A rendezvény katonai szakértője ezúttal is Udovecz György, a Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnöke, a narrátor dr. Kedves Gyula ezredes.

 

Koszorúzások

Március 2-án (péntek)

11.00 Katonai koszorúzás a Római Katolikus Temetőben az 1848-as emlékműnél

Március 3-án (szombat)

14.00 az 1849. március 5-én elesett honvédek emlékére állított emlékműnél, a Szabadság téren

14.15 Wysocki Józef tábornok és a lengyel légió hőseinek emlékére állított tábla előtt, a Lengyel légió utcában

Csata:

15.00a Tiszavirág gyaloghíd és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság közötti árterületen, rossz idő, illetve a Tisza magas vízállása esetén a Kossuth téren

AktuálisSzolnokSzolnoki csata