2024.04.26, Péntek

Hamarosan kezdődik a szezon a katonazenészek számára

honvedelem.hu / Szűcs László

2018.03.18. 18:28

Az idén várható legfontosabb rendezvényekről kérdezte a honvedelem.hu Csizmadia Zsolt ezredest, a Magyar Honvédség főkarmesterét.

Hirdetés

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is fesztiválok és koncertek várnak a Magyar Honvédség katonazenészeire - mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Csizmadia Zsolt ezredes. A Magyar Honvédség főkarmestere hozzátette: 2018-ban is megrendezik az immár hagyományos, regionális katona-zenekari fesztiválokat; májusban Tatán, júniusban Hódmezővásárhelyen, augusztusban Szolnokon és Székesfehérváron, míg szeptemberben Szentendrén. Ezekre az ingyenes rendezvényekre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

„Mint minden második évben, idén is Debrecen ad otthon a hagyományos nemzetközi katona-zenekari fesztiválnak. Ezúttal azonban nem a szokásos júniusi időpontban - mert ekkor kézilabda világbajnokságot rendeznek a Civisvárosban - hanem augusztus 9-11. között” - mondta az ezredes, akitől megtudtuk azt is, hogy e rendezvényre ismét „nagyon erős” programokkal készülnek a résztvevő zenekarok, tehát érdemes lesz kilátogatni a fesztiválra.

Tavasszal kezdődnek a budapesti térzenei programok is, amelyeken a fővárosi katonazenekarok lépnek majd fel összesen öt alkalommal a Szent István téren, a Bazilika előtt, illetve a Margitszigeten, zenélő szökőkút szomszédságában. Illetve minden hónapban egyszer a vidéki zenekarok mutatkoznak majd be a fővárosban - tette hozzá a főkarmester.

Néhány külföldi fellépés is vár a magyar katonazenekarokra idén - mondta Csizmadia Zsolt ezredes -, ezek közül az egyik legfontosabb a Budapest Helyőrségi Zenekar olaszországi látogatása, a zenészek a Nagy Háború befejezésének századik évfordulója alkalmából rendezett katona-zenekari fesztiválon lépnek majd fel. A Magyar Honvédség Központi Zenekara pedig szeptemberben vesz majd részt a Bundeswehr által megrendezett német katona-zenekari fesztiválon.

Az ezredestől megtudtuk azt is, hogy ő maga idén is részt vesz a hagyományos éves főkarmesteri értekezleten, amit ezúttal Stockholmban rendeznek meg június közepén.

 

AktuálisSzolnokkatona-zenekari fesztiválkatonazene