2024.04.25, Csütörtök

Himfy atya emlékét szobor őrzi Szolnokon

szolnok.hu

2018.03.24. 18:38

Egy csodálatos életútnak, egy igazi példaképnek állítottak szombaton emléket az Eötvös téren, köszönhetően egy adományozónak, Vertán Györgynek. Pogány Gábor Benő csodálatos alkotása elénk varázsolja a város közelmúltjának egyik nagyszerű, de évekig méltatlanul elfeledett alakját, Himfy Ferenc atyát.

Hirdetés

Városunk hitélete az elmúlt évtizedben rendkívül sokat erősödött, köszönhetően a Szolnokon működő felekezeteknek. A hit értéket teremt, összeköt bennünket generációkon át, s szépen csendben Szolnok identitásának a részévé is válunk. Ugyanis a hitközösségek, a református, katolikus, evangélikus egyházak közösséget is építettek Szolnokon, s őrizték a város hagyományait. Ennek a csodálatos küldetésnek egyik feledhetetlen, köztiszteletben álló alakja volt Himfy Ferenc, akinek mától szobor őrzi emlékét – mondta az ünnepségen Szalay Ferenc polgármester.

Himfy Ferenc atya ugyan nem Szolnokon született, de munkássága örök nyomott hagyott a város életében. Mivel mindig is harcolt a maga módján a jogtalan bebörtönzések, az igazságtalan rendszer ellen, ezért a kommunisták folyamatos figyelme mellett élt és próbált segíteni másokon. Himfy atya sokak szemében titokzatos ember volt, pusztán csak azért, mert kismotorjával róva a várost, a legkülönfélébb embereket szólította meg. Csupa olyat, aki a társadalom peremére csúszva, hol alkohol, hol kábítószer függőségében élte életét. Mivel az akkori rendszer szerint ilyen problémák nem léteztek, ezért a függőségben élőkkel szinte senki sem foglalkozott. Himfy atya azonban igen, s bizony nagyon sokan köszönhetik neki talpraállásukat, megannyi család kapta vissza „elveszettnek” hitt családtagját.

A szoborállítás egy magánszemély, Vertán György nagylelkű adományának köszönhető, aki személyes emlékeit idézve beszélt arról, mi indította erre a cselekedetre. Az atya példakép volt számára, akinek tanításai a mai napig fülébe csengenek, s életét igyekszik eszerint élni.

A szoborkompozíciót Máthé György római katolikus esperes plébános áldotta meg, aki maga is rendkívül sokat tesz Szolnok városáért és gyülekezetének tagjaiért. Az ünnepségen a Jubilate kórus szerepelt.

AktuálisSzolnokHimfy Ferenc atya