2024.04.25, Csütörtök

Közös szakmai napot tartott a Levéltár és a Kormányhivatal

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2018.03.09. 10:49

Önkormányzati jegyzők, irattárosok számára tartott közös szakmai napot a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár és a Kormányhivatal a megyeháza dísztermében.

Hirdetés

Jász-Nagykun-Szolnok megyéből mintegy 70 fő meghívott érkezett a továbbképzésre, melyen a helyi önkormányzatok iratkezelésének főbb kérdéseiről hangoztak el a legfrissebb tudnivalók. A résztvevőket a kormányhivatal részéről Urbán Ildikó igazgató köszöntötte, a rendezvényt Csönge Attila levéltári igazgató nyitotta meg.

A hivatali iratokból kordokumentumok lesznek, az abban rejlő értékeket pedig a levéltárosok kutatják, hogy megoszthassák a megye lakosságával.A levéltár alapvető jelentősége és felelőssége a hivatal szempontjából mégis az, hogy az egyes egységek iratkezelési munkájához segítséget nyújtson.

Az irattárak vizsgálata, költöztetése során gyakran felmerülő probléma, hogy a régebben keletkezett iratok közül mit és mennyi ideig kell helyben megőrizni, illetve mely papíralapú vagy elektronikus dokumentumokat kell átadni a levéltárnak, és melyeket lehet selejtezni. A szakmai nap keretében e témaköröket járták körbe gyakorlatcentrikus módon a levéltár iratkezelési, selejtezés-ellenőrzési feladatokban is jártas munkatársai.

A kormányhivatal részéről Molnárné Dr. Nagy Csilla főosztályvezető az iratkezelés jogszabályi hátteréről, Szabó Csaba osztályvezető az elektronikus iratkezelésről beszélt; a levéltár részéről pedig Horváth Gergő igazgatóhelyettes az iratkezelés levéltári vonatkozásairól, Szikszai Mihály főlevéltáros az iratselejtezés problémás eseteiről tartott előadást. A továbbképzés egyrészt lehetőséget teremtett arra, hogy a résztvevők áttekintsék az iratkezeléssel kapcsolatos legfontosabb elméleti és gyakorlati tudnivalókat, másrészt arra is, hogy a helyben vagy a mindennapos gyakorlatban felmerülő kérdéseket, így a nemrég bevezetett ASP rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokat is megvitassák az előadókkal.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei LevéltárJász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal