2024.03.29, Péntek

Fontos döntések születtek a szolnoki közgyűlés áprilisi ülésén

szolnok.hu

2018.04.27. 16:18

Több mint ötven napirendi pont várta a képviselőket, amelyen több induló fejlesztésről, pályázatról döntöttek a képviselők.

Hirdetés

Immár hagyomány, hogy a rendőrség napja alkalmából a város közgyűlése előtt köszöntik a megyeszékhely rendőrkapitányságának egyik kiváló dolgozóját. Szolnok város elismerését, - egy Police márkájú órát - a szolnoki rendőrkapitányság főtörzsőrmestere, Ecseki Richárd Rolf körzeti megbízott kapta.

A Szolnoki Városfejlesztő Zrt. vezetőjének, Csatári Istvánnak a megbízatása 2018. május 31-én lejár.  Csatári István 2022. június 30-ig újra bizalmat kapott a testülettől.

Az önkormányzat támogatásában részesülő szolnoki cégek és szervezetek 2017-es költségvetésével kapcsolatosan az ülésen elhangzott: mindannyian jól sáfárkodtak, fegyelmezett, feszes gazdálkodás mellett zárták a tavalyi évet.A Szigligeti Színház, a Szolnok TV, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, a Zöld Ház, a Szolnoki Ipari Park, a SZOLLAK, a Sportcentrum, a Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt., és a RepTár is hatékonyan, átlátható módon használta föl az önkormányzati forrásokat.

Ugyanez mondható el a város tavalyi költségvetéséről. A várakozásokat is felülmúlva 28 milliárd forintos bevétellel zárt az önkormányzat - ezzel szemben pedig 24 milliárdos kiadás áll. A különbözet mintegy 4 milliárd forintos tartalékalapot képezett. Ennek az összegnek egy nagy része azok a fejlesztési források, amik már megérkeztek ugyan az önkormányzathoz, de 2017-ben nem használták fel.  A város tehát megőrizte likviditását, azaz fizetőképes maradt, hitelfelvételre nem szorult.

 

Egyhangú igen szavazattal elfogadták a képviselők, így a közeljövőben szandaszőlősi általános iskolában műfüves pályát, míg a Verseghy Ferenc Gimnázium területén a kor igényeinek megfelelő gumi-borítású kosárlabda pályát alakítanak ki Tao-s forrásból. A szandaszőlősi pályát az iskola mindennapos testnevelés óráinak keretében a tanítási napokon a diákok sportolási lehetőségét szolgálná a Szanda „Focisuli” Sportegyesület és a Szolnoki Tankerületi Központ között aláírásra kerülő megállapodásban foglaltak szerint.

Pályázatot nyújt be a város szolnoki Tiszai hajósok terén lévő I. világháborús emlékmű felújítására. Az elnyerhető támogatás keretösszege legfeljebb 2.500.000 Ft. A szükséges munkálatok elvégzése, valamint a szoborhoz vezető lépcső felújítása együttesen várhatóan meghaladja az elnyerhető támogatási összeget, ezért szükséges önerőt is biztosítani a felújításhoz, de legfeljebb 1.500.000 Ft összegben.

Ugyancsak pályázati forrásból önkormányzati önerővel újulhat meg a Kreutzer köz, a Levente utca (Eötvös tér – Szent László Király utca között) és a Vasút utca (Sín utca, Ceglédi utca), és több helyszínen járdák is: Sarkady László utca, Ispán krt. belső járda (Móra Ferenc úti orvosi rendelő – Ispán krt. ivókút melletti gyalogátkelőhely közötti szakasz).

A testület döntésének értelmében indulhat a „Móra úti és Aranyi Sándor úti bölcsődék energetikai fejlesztése” című projekt, a megvalósításra 314 millió forint áll rendelkezésre.

Sportparkot alakítanak ki a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola melletti szabadtéri sportpályán, így a már meglévő street workout pályák mellett egy új helyen nyílik lehetőség a szabadtéri sportolásra.

Beszámolót hallhattak a képviselők a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szolnoki kirendeltségének 2017. évi tevékenységéről, valamint a város tűzvédelmi helyzetéről, a tűzvédelem érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról hangzott el beszámoló.

A város cégeinek 2017. évi beszámolója és üzleti tervei is elhangzottak a közgyűlésen, a napirendi pontokat a képviselők elfogadták, ezt követően döntöttek a város 2014-2020. évi drog-ellenes stratégiájáról.

Ugyancsak elfogadták a képviselők a város Környezetvédelmi Alapjának 2017-es felhasználásáról szóló előterjesztést és 2018-as források felhasználásáról szóló terveket. Tavaly mintegy 2,3 millió forintot fordított a város 42 előnevelt facsemete elültetésére. A fásítási program mellett folytatódott az iskolák környezetvédelmi programjainak és hulladékgyűjtéseinek támogatása is.

AktuálisSzolnokSzolnoki Közgyűlés