2024.04.19, Péntek

Szüretelik az epret Szolnok határában

Szolnok TV

2018.05.23. 08:39

Még körülbelül másfél hétig fogyaszthatjuk a tavasz legnépszerűbb gyümölcsét. A szamócaföldek megsínylik a szárazságot, ám ahol öntöznek, a szezon végéig kitart a minőség. Szandaszőlős határában több helyen is foglalkoznak szamócával. A Szolnokon termett gyümölcs a Dunántúlon is kelendő.

Hirdetés

Jut is, marad is ... A Szandaszőlős határában lévő "Eperszigeten" korlátlan a fogyasztás- persze csak azoknak akik mérlegelésre szedik a gyümölcsöt. 

"Ezt magam tudom szedni, látom, hogy milyen szép, friss- teljesen friss eperről van szó és én ezt jobban szeretem."- mondja a szolnoki Nagy Zoltánné. 

Lőrinczék Budapestről érkeztek, hogy megízleljék a szolnoki szamócát. "Így sokkal autentikusabb a történet. Úgy, hogy most ide jövök, leszedem és közben lehet természetesen csipegetni is, meg hát azért jó levegő, jó társaság. Ennyi! .. Ezért. Egyszerűbb a boltban megvenni de így sokkal izgalmasabb és így tudom azt, hogy ezt én szedtem, tudom, hogy ez friss." 

A 4 hektáros területen az érési ütemnek megfelelően jelölik ki a szedésre alkalmas sorokat. Vannak állandó vendégeik Egerből, Szegedről, de még Tatabányáról is. A termés minősége nem kiemelkedő, de bőven megüti az elvárt szintet. Mondja Pozderka István termelő. 
"A hosszú tél, a márciusi tél megviselte a növénynek az élettanát, utána gyors fejlődésbe kezdett és a gyümölcs érése, a cukrosodására nem volt elég megfelelő idő. Ehhez jött még a csapadékhiány. 
"Elmondhatom azt, hogy az utóbbi időben március végétől hat milliméter csapadék volt és ez a növényeket nagyon megviselte." 

Az Eperszigeten kénytelenek ezért locsolni. Így a a szezon végéig kitart a minőség. Az epres gazdáknak ilyenkor nincs megállás. Az interneten szerveződő értékesítő csoportok azonnal ráteszik a kezüket a jó minőségű gyümölcsre. Egy szállítmány például Székesfehérvárra megy. De Tatabányán és Győrben is keresik a szolnoki epret.

forrás: Szolnok TV

AktuálisSzolnokSzandaszőlősszamócaeperEpersziget